Plecand de la ochii umflati sau obositi si pana la complicatiile date de alergii si conjunctivite mai grave, milioane de persoane sunt nevoite sa apeleze la remedii dintre cele mai variate pentru a identifica simptomele si a trata in grade diferite aceste afectiuni ale ochilor, care toata genereaza frustrare in plan estetic, impieteaza asupra desfasurarii optime a activitatii si nu dispar de la sine in absenta unui tratament serios.
Printre simptomele care insotesc asemenea boli, cele mai frecvente sunt inrosirea ochilor, mancarimi dese, lacrimare, vedere incetosata, senzatia de ardere, umflarea pleoapelor sau hipersensibilitate la lumina. In unele cazuri, nu putine, alergiile ochilor sunt insotite si de alergii ale nasului, dar si de aparitia unor eczeme pe piele, semn ca boala se dezvolta intr-un ritm mai rapid si ca prezentarea la medic este acum obligatorie.
Cauzele aparitiei alergiilor oculare sunt multiple, putand fi vorba despre expunerea la polen sau par de animale, bacterii si virusi din apa, alimente sau mediul inconjurator. Ochii reactioneaza la aceste atacuri, elibereaza histamine si alte substante puternice si cauzeaza astfel inflamatiile binecunoscute in efortul lor de a vindeca zona afectata. Scarpinatul sau frecatul ochilor nu este din aceasta cauza recomandat deoarece organismul va considera acest lucru ca un alt atac asupra sa si va elibera mai multe substante toxice, ceea ce inflameaza ochii mai puternic si mareste senzatia de jena.
Alergiile oculare apar mai ales atunci cand nu se respecta cu strictete igiena mainilor, aceasta fiind cauza principala de producere a lor. Simmptomele preliminare care pot anunta instalarea unei alergii, trebuie tratate de urgenta prin spalarea indelungata a ochilor cu apa si sapun, aplicarea de comprese curate cu apa fiarta si curatarea zonei din jurul ochilor cu solutiile recomandate de farmacist, in general ceaiuri de galbenele sau din alte plante care protejeaza ochii de alergii.
Polenul poate reprezenta o cauza majora de contractare a alergiilor oculare si este recomandat in sezonul cald sa se evite iesirile in natura fara a proteja ochii macar cu niste ochelari de soare si o buna crema de fata. In casa, parul lasat de animalele de companie sau simpla lor mangaiere poate conduce de asemenea rapid la instalarea unei alergii oculare si este si acum nevoie de masuri speciale de luat, precum perierea deasa a blanii animalului de companie, masuri de asigurare a sanatatii acestuia si o curatenie impecabila in casa.
Pe langa parul de animale, si mopul de spalat sau matura pot de asemenea favoriza alergiile oculare daca nu sunt bine inmuiate, dezinfectate si curatate de impuritati. Praful din casa contine o multime de bacterii si unele fac foarte mult rau ochilor. Asternuturile si fetele de perna trebuie des spalate, iar mai nou au aparut pe piata produse de pat antialergene la preturi convenabile.
Mucegaiul din interiorul locuintei de asemenea cauzeaza alergii ale ochilor, baia si bucataria fiind locurile unde poate fi mai usor depistat. Curatarea temeinica a tuturor incaperilor de mucegai, mentinerea umiditatii la un nivel rezonabil, utilizarea de filtre de aer si curatenia generala cu vopsele si varuri antimucegai vor rezolva multumitor si aceasta problema. Daca apar insa simptome ale unei alergii oculare, trebuie precizata si cauza posibila, medicul putand astfel sa recomande antihistaminice, descongestionante si alte medicamente care sa regleze activitatea organismului si sa trateze alergia oculara.
Multa lume apeleaza si la picaturile de pus in ochi, dar nu de putine ori aceste solutii oftalmologice nu dau rezultate optime folosite independent deoarece ele sunt in general tintite pentru vasele de sange din globul ocular, care nu se mai dilata atat de tare si dispare astfel aspectul de ochi inrositi. Picaturile pentru ochi, cu rol descongestionant, trebuie deci combinate cu medicamente antialergene care sa rezolve problema de fond a alergiei oculare.
Nu este recomandat sa se apeleze des si pe perioade mari de vreme la solutiile de pus in ochi deoarece ele pot agrava simptomele daca se folosesc fara recomandarea medicului specialist. O scapare de neiertat a autoritatii medicale este si faptul ca picaturile de pus in ochi se elibereaza in prezent fara prescriptie medicala, iar farmacistii uita de multe ori sa recomande si alte medicamente care sa insoteasca fericit tratamentul ofalmologic. Unele dintre aceste medicamente se iau pe cale orala, dar si aici este nevoie de un tratament de scurta durata, obligatoriu administrat sub supraveghere medicala.
Foarte la moda si de mare eficienta sunt in zilele noastre injectiile antialergene, parte a unui proces mai larg numit imunoterapie, care poate ajuta organismul sa faca mai usor fata atacului bacteriilor, virusilor sau substantelor alergene. In cazul persoanelor care sufera de alergii severe ale ochilor, care tind sa se repete, injectiile antialergene pot fi un raspuns bun la problema lor de sanatate, tratamentul fiind de lunga durata, dar rezultatele dintre cele mai datatoare de speranta.
Prea multa lume trateaza totusi cu neglijenta simptomele minore care anunta aparitia unei alergii oculare si uita nu doar sa se prezinte la medic, dar si sa ia cele mai elementare masuri de prevenire. Astfel apar de fapt si alergiile severe, din cauza unor probleme minore nerezolvate la timp. De aceea, prezentarea la medic si luarea unor masuri utile din timp este puternic recomandata.
A nu se uita ca ochii sunt unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului si ca orice tratament li se aplica trebuie mai intai supervizat de un medic specialist. Folositi deci mai rar pe viitor picaturile de pus in ochi si prezentati-va la medic pentru a stabili impreuna o medicatie care sa rezolve problema de fond si nu doar sa inlature unele simptome ale alergiei oculare pe care o acuzati.
Adauga comentariu