Se apropie cu pasi repezi anotimpul calduros, iar acest lucru inseamna din punct de vedere alimentar ca trebuie sa ne marim atentia atat in ce priveste produsele achizitionate de pe piata cat si in ce priveste propriile noastre preparate de casa si modul in care alegem sa le depozitam pe acestea. Vara este cu siguranta anotimpul in care intoxicatiile alimentare diverse si alte afectiuni cu substrat alimentar sunt cele mai frecvente si de aceea merita sa revedem masurile de siguranta alimentara care trebuie luate in aceasta perioada a anului.
Alimentele cele mai expuse modificarilor chimice si alterarii lor accentuate sunt in general cele preparate in aer liber sau care sunt menite sa fie consumate la picnicurile si gratarele de familie sau cu prietenii. Din acest motiv este esential sa respectam cu strictete regulile de igiena alimentara atat pe durata prepararii gratarelor cat si la servirea mesei. Desi in prezent procentul persoanelor care continua sa consume preparate impropriu gatite la gratarele in aer liber este intr-o relativa scadere, totusi nu se poate spune ca marele public si-a dezvoltat pe deplin o constiinta alimentara buna care sa ajute la prevenirea eficienta a intoxicatiilor alimentare din sezonul cald.
In special pentru cei mici si pentru adolescenti merita amintite iarasi si iarasi regulile generale de siguranta alimentara deoarece acestia sunt cei care isi pot compromite grav echilibrul sistemului imunitar prin consumul repetat de alimente usor alterate sau preparate de mantuiala. Se poate in cazul lor sa se ajunga chiar si la contractarea unor afectiuni cronice doar pentru simplul motiv ca ei aleg sa isi prepare singuri legumele sau carnea la gratar ori pentru ca refuza sa inlature resturile carbonizate ale alimentelor gatite in aer liber.
Din lista preparatelor tip gratar cu risc mare de alterare in conditii de gatire si depozitare improprii putem aminti hamburgerii, carnea de vita, pestele proaspat, scoicile si fructele de mare, laptele nefiert sau nepasteurizat, salatele, ouale crude si cam toata gama de mezeluri si branzeturi. Acestea se altereaza in scurta vreme daca sunt lasate la caldura soarelui si isi modifica proprietatile chimice devenind de-a dreptul toxice pentru organismul uman. Maioneza si sosurile tip gratar sunt si acestea deosebit de perisabile si trebuie lasat intotdeauna la latitudinea adultilor cu experienta sa prepare si sa serveasca mesele in aer liber fara nici un pericol de imbolnavire.
In ce priveste alimentele preparate acasa, in anotimpul cald nu e deloc recomandat sa se gateasca pentru mai mult d…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu