Diete Sanatate

Riscurile alimentatiei nesanatoase

Riscurile alimentatiei nesanatoaseAlimentaţia nesănătoasă are consecinţe grave asupra calităţii şi duratei vieţii. Potrivit celor mai recente date emise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt provocate de un stil de viaţă nesănătos în ceea ce priveşte alimentaţia şi nutriţia: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.
Cea mai gravă consecinţă este aceea că alimentaţia nesănătoasă cauzează aşa numitele „boli ale Occidentului”, precum  bolile cardiovasculareşi cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi suraponderea,dislipidemiile (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), cancerele etc.
În ceea ce priveşte cauzele care conduc la o alimentaţie nesănătoasă, Abecedarul de Nutriţie menţionează dezechilibrul caloric şi nutritiv, cauzat, la rândul său, de excesul caloriilor alimentare, consumul crescut de grăsimi saturate (animale) şi de tip trans-, excesul de dulciuri (glucide simple), aportul crescut de sare sau consumul abuziv de alcool.
De regulă, în alimentaţia nesănătoasă nu se respectă orarul meselor, cele mai frecvente greşeli fiind renunţarea la micul dejun şi servirea cinei aproape de miezul nopţii, atrage atenţia prof. dr. Nicolae Hâncu în cartea „Abecedar de Nutriţie”.
Alimentaţia nesănătoasă se asociază şi cu fumatul şi sedentarismul, ceea ce amplifică efectele negative, devenind astfel mai periculoasă decât alcoolul şi fumatul la un loc.

În momentul de faţă, alimentaţia nesănătoasă este răspunzătoare pentru 14 milioane de morţila nivel mondial,dintre care 1,7 milioane decese sunt provocate de consumul scăzut de fructe şi vegetale.Alimentaţia nesănătoasă înseamnă grăsimi saturate, grăsimi de tip trans-, sare şi dulciuri, iar în spatele acestor patru elemente se regăsesc o multitudine de alimente şi produse alimentare”, ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu.  

Având în vedere toate aceste riscuri, specialişti şi organisme internaţionale autorizate recomandă intensificarea acţiunilor de Educaţie Nutriţională individuală şi populaţională. Abecedarul de Nutriţie se alătură acestui îndemn şi se adresează tuturor celor care vor să fie sănătoşi.

Un lucru care ne preocupă de multă vreme este educaţia pentru sănătate a populaţiei. Avem nevoie de o nutriţie sănătoasă în fiecare moment al vieţii noastre, dar nu putem avea un nutriţionist non-stop. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să devină propriul său nutriţionist", afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Aflaţi din “Abecedarul de Nutriţie” sfaturi despre cum puteţi evita dezechilibrul nutriţional şi ce capcane pot altera Alimentaţia Sănătoasă.
Despre toate acestea, precum și despre beneficiile unei alimentații sănătoase în viața de zi cu zi, puteți citi în „Abecedar de Nutriție”, ghidul tău expert în nutriție și alimentație, care te învață în 10 pași simpli cum să fii propriul tău nutriționist! Cartea include principalele reguli de nutriție populațională, necesare pentru o bună funcționare a organismului, precum și toate informațiile utile pentru un stil de viață sănătos.
„Abecedar de Nutriție”este o carte realizată de prof.dr. Nicolae Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun.

 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu