Multa lume suspecteaza deja faptul ca produsele si mai ales anumite ingrediente continute de marfurile alimentare comercializate prin supermarketuri nu sunt mai deloc sanatoase pentru consumul pe termen lung, iar aceste suspiciuni ale populatiei par sa fie justificate de realitatea din teren, nu de putine ori putand sa descoperim cu propriii ochi prin galantare marfa alterata pusa lalolalta cu marfa proaspata sau produse la limita termenului de garantie vandute "la reducere" sau chiar "promotional" clientilor prea naivi.
Vinovati de aceasta stare de lucruri se fac in primul rand inspectorii si alti responsabili cu siguranta alimentara a populatiei care nu isi mai fac deloc datoria asa cum obisnuiau in trecut, permitand marilor magazine alimentare din tara sa decida cu de la sine putere ce si cum vor pune pe rafturile lor, iar cumparatorii sufera din acest motiv, ei oferind inca multa credit autoritatii locale si nationale pentru siguranta alimentara sau celei responsabile cu protectia consumatorului.
In special in sezonul cald, alimentele usor perisabile risca sa se degradeze cu mult inainte de termenul lor limita de expirare din cauza conditiilor improprii in care sunt depozitate si comercializate, acesta fiind si motivul pentru care clientii nu se mai pot ghida corect doar citind eticheta produsului si avand astfel incredere ca vor cumpara ceva de calitate, la un pret relativ convenabil. Comerciantii nu vor retrage astfel de marfuri de la raft decat daca sunt siliti sa o faca sau daca se depun suficiente plangeri in acest sens, iar riscul de toxiinfectie alimentara creste astfel exponential mai ales pe timp de vara.
Si parca nu ar fi de ajuns, multe dintre marfurile alimentare contin pe eticheta lor si o serie de ingrediente destul de periculoase pentru sanatatea omului, in special cand vine vorba despre copii si adolescenti, aici putandu-se mentiona multitudinea de E-uri alimentare de laborator menite sa prelungeasca viata produsului sau sa ii schimbre gustul si aroma. Fara stiinta cumparatorilor de data aceasta, comerciantii folosesc adeseori si alte substante chimice care redau prospetimea legumelor si a fructelor, aceasta fiind una dintre cele mai periculoase practici din intreaga lume, tolerata totusi de cei responsabili cu protectia sanatatii alimentare a populatiei.
O alta practica nesanatoasa care se regaseste la producatori si nu la comercianti este repunerea in circulatie a marfurilor expirate prin procesarea lor indelungata si obtinerea unor produse alimentare finite care vor fi vandute sub cu totul alta denumire, la preturi mai mici, ce e drept, dar de asemenea punandu-ne sanatatea la risc. Autoritatile cunosc acest lucru, multi dintre romani stiu de asemenea ce se intampla, dar masuri pentru a se stopa si o asemenea practica tot nu se iau, vinovati fiind chipurile tot cumparatorii pentru ca nu se informeaza din timp si asupra unor asemenea aspecte ale pietei alimentare interne.
Continuand, putem descoperi o serie de alte produse alimentare periculoase pentru sanatatea noastra, strecurate "subtil" si fara informatii suplimentare pe rafturile magazinelor, aici putand fi amintite produsele din carne, soia, orez si unele legume sau fructe modificate genetic, care pot genera efecte dintre cele mai imprevizibile si diverse asupra organismului uman, cumparatorul de rand crezand in continuare ca isi procura alimente proaspete si sanatoase, dar nestiind ca de fapt aceste alimente sau animalele de la care provin au fost supuse unui salbatic proces de manipulare genetica exclusiv in scopul cresterii productivitatii si nicidecum din ratiuni umanitare.
Nu in ultimul rand, o problema foarta rar discutata in Romania este si aceea a caloriilor ascunse din alimentele comercializate in supermarketuri, aici eticheta produsului oferind anumite informatii in acest sens, dar incomplete sau inexacte daca este sa privim imaginea de ansamblu, sosurile ambalate combinate cu alte preparate insumand calorii mult peste media recomandata, maioneza asa-numit "de post" sau smantana degresata cerand si sare si alte condimente pentru a putea fi consumata adecvat, biscuitii sau produsele de patiserie incluzand si grasimi saturate sau hidrogenate care cresc pe nesimtite apetitul alimentar la cote ridicate si asa mai departe.
Nu intotdeauna atunci cand mergi la cumparaturi de alimente stii cu ce te vei intoarce acasa, chiar si atunci cand iti faci o lista detaliata putand sa mai adaugi aici produse sau preparate prea tentante prin oferta speciala pentru a le refuza si de aceea este nevoie de multa rabdare si de informatie de prima mana pentru a se reusi sa se faca cumparaturi cu adevarat sanatoase de la un supermarket incarcat cu tot felul de produse alimentare, unele chiar sanatoase, iar altele macar suspecte daca nu de-a dreptul periculoase pentru sanatate. Atentie marita deci la cumparaturi si, in contrapartida, mai vizitati uneori si pietele agro-alimentare sau magazinele mai mici, de producator, unde puteti adeseori face un targ mai bunc pentru sanatatea voastra alimentara decat la un supermarket ultra modern.
Adauga comentariu