Cauzate de bacterii si virusi specifice pentru anotimpul rece, infectiile sinusurilor sunt mai frecvente pe timp de iarna, dar si mai periculoase, in special copiii si batranii trebuind sa beneficieze de masuri suplimentare de prevenire care sa implice mai putin apelul la medicamente si mai mult o alimentatie corecta si unele tratamente naturale combinate cu un consum crescut de lichide.
Inhalatiile sunt foarte recomandate pentru ameliorarea sinusurilor inflamate, ajutand mult la restabilirea unei respiratii normale si descongestionand cu maxima eficienta tot traseul respiratoriu. Putandu-se folosi doar apa fierbinte simpla sau o infuzie usoara din plante medicinale, inhalatiile vor fi inca si mai utile daca sunt urmate de servirea de bauturi calde, pentru rezultate optime putandu-se face chiar si 3 inhalatii pe zi.
Sucul proaspat de lamaie, grapefruit sau mere este puternic recomandat in anotimpul rece, dar mai eficient decat acestea s-a dovedit a fi concentratul de usturoi care are un rol activ si in vindecarea infectiilor deloc diferit de modul in care ar actiona un antibiotic. Nu foarte usor de servit ca atare, sucul de usturoi se poate include in diverse preparate pentru a se preveni asa mai bine infectiile de iarna ale sinusurilor.
Suplimentele de Echinacea, vitamina C si E, extractul din seminte de struguri sau alte suplimente cu rol in stimularea sistemului imunitar pot fi luate zilnic pe timp de iarna, in acest mod organismul fiind mai bine pregatit pentru a face fata atacului virusilor. Astfel de suplimente nu se pot lua decat cu aprobarea medicului si e bine ca acesta sa fie consultat mai inainte de a trece la treaba.
Un alt remediu excelent pentru raceala si problemele sinusurilor este si otetul din cidru de mere, cateva linguri din acest lichid servite zilnic putand tine la distanta infectiile mai eficient decat multe alte formule de preventie. Pentru rezultate maxime, este de asemenea indicat ca pe tot parcursul zilei sa se consume si multe lichide, de preferat neindulcite pentru a nu se da peste cap astfel rata metabolismului.
Consumul crescut de apa, adica aproximativ 8-10 pahare de apa simpla pe zi, este una dintre cele mai cunoscute cai de prevenire a multor probleme de sanatate specifice anotimpului rece. Suplimentar, este de asemenea necesar tot acum sa se faca si multa miscare fizica, sa se aeriseasca adecvat camerele de locuit si de asemenea sa se respecte cu strictete programul normal de odihna.
Dieta echilibrata este esentiala pentru prevenirea tuturor bolilor din anotimpul rece, existand alimente care favorizeaza infectiile si inflamatiile si alimente care previn aceste conditii de sanatate. Zaharul si sarea sunt doar doua dintre ingredientele care trebuie limitate la dieta, alaturi de acestea aparand si lactatele si copturile pe baza de faina alba. Alimentele cu indice glicemic scazut sunt insa foarte recomandate, aici fiind vorba nu doar despre legume si fructe, dar si despre cerealele integrale.
Medicamente care sa trateze eficient infectiile sinusurilor exista din fericire cu nemiluita prin farmacii insa nu intotdeauna acestea vor fi si bine tolerate de organismul nostru. Din acest motiv, masurile naturale de preventie sunt mai indicate, abia in ultima instanta putandu-se face apel si la medicamente.
Netratate, desigur ca infectiile sinusurilor pot evolua negativ insa chiar si in aceasta situatie o dieta corecta si alte masuri utile de prevenire vor ajuta mult la recuperarea completa, fiind de aceea util sa nu uitam iarna nici de asemenea cai bune de stimulare a imunitatii noastre, pe care le avem cu totii la indemana si care nu necesita in mod expres permisiunea unui medic specialist.
foto Northfoto
Adauga comentariu