Metode de recuperare eficiente dupa accidentari.
Aparitia primilor fulgi de nea si a poleiului ne determina sa ne confruntam nu doar cu disconfortul temperaturilor scazute, ci si cu un risc crescut de accidentari. Astfel, mersul si plimbatul, activitati aparent simple in restul anului, devin acum o adevarata provocare.
Se recomanda astfel o atentie sporita in aceasta perioada pentru a evita alunecarea, caderea si chiar ranirea. De asemenea, fiecare dintre noi ar trebui sa stie care sunt principalele riscuri la care este expus iarna, cum sa le previna si cum se poate recupera daca totusi a cazut prada unor astfel de incidente.
1) Frigul
Muschii corpului indeplinesc doua functii foarte importante: prima este aceea de a produce miscare, iar a doua aceea de a mentine temperatura corpului constanta prin ativitatea lor.
“Atunci cand organismul nostru trece de la o temperatura ridicata, la o temperatura scazuta si persista intr-un mediu sub zero grade, organismul se va apara, producand doua reactii: contracturi musculare repetate, determinand aparitia tremuratului sau o contractie musculara permanenta, determinand aparitia starii de hipertonie, respectiv de permanenta incordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul muschilor”, explica Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.
Totodata, acesta ne sfatuieste sa evitam astfel de situatii, iar daca totusi ne vom confrunta cu ele, sa stim ca exista metode de recuperare medicala eficiente pentru aceste cazuri, care au ca scop scaderea tonusului acelui muschi prin stretching activ global, terapie manuala, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar si kinesiotaping, care va continua acasa munca depusa de fizioterapeut.
2) Cazaturile pe gheata
Cazaturile pe gheata pot produce traume la nivelul tesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umarului sau ale soldului. In astfel de cazuri, este recomandat sa mergeti la serviciul de urgenta pentru a va asigura ca totul este in ordine. Pot sa apara anumite leziuni care sa nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, in timp, sa cauzeze unele probleme mult mai mari. O leziune latenta este cea a coccisului, ce apare in urma cazaturilor pe gheata in fund, ce poate determina, dupa o perioada mai lunga de timp, dureri in zona lombosacrata.
“De cele mai multe ori, o cazatura pe gheata este urmata si de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia si, ulterior, de recuperare medicala”, avertizeaza
fizioterapeut Bogdan Goga.
3) Datul zapezii
“Din punct de vedere biomecanic, datul zapezii produce la nivelul coloanei vertebrale lombare exact miscarea ce determina, in timp, aparitia unei hernii de disc. Este vorba despre flexia cu rotatie si extensia cu rotatie, care genereaza torsiune la nivelul discului intervertebral”, explica specialistul.
Mai mult decat atat, datul zapezii este o activitate care presupune, de regula, miscari bruste, iar in momentul in care muschii nu sunt pregatiti din punct de vedere termicpentru efectuarea unei anumite miscari, iar aceasta se produce totusi, exista riscul de aparitie a spasmului muscular. Fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfatuieste sa evitam astfel de miscari si sa efectuam, inainte de a iesi din casa, o incalzire prin cateva miscari usoare, care sa antreneze muschii bratelor, dar si pe cei ai spatelui. De asemenea, o combinatie personalizata de terapii, va asigura recuperarea oricarui pacient.
Adauga comentariu