Exista in prezent in lumea specialistilor in nutritie o adevarata dezbatere asupra modului in care trebuie sa fie obtinute ouale pentru consum stiindu-se faptul ca exista pe piata si oua cu un continut mai mare de nutrimente utile, dar si oua obisnuite recoltate de la marile ferme de productie.
Diferenta intre cele doua tipuri de oua, ouale de producator particular, mai scumpe si cu pretentii nutritionale deosebite, si ouale obisnuite este, spun unii, minima pe cand alte voci afirma raspicat ca, dimpotriva, tot ouale de la particular ar fi net superioare celor produse la fermele avicole mari.
Trecand apoi la argumentele puse in discutie de cele doua parti, se poate observa faptul ca in ce priveste culoarea galbenusului la ambele tipuri de oua, avem de-a face cu un galbenus mai deschis (ouale de ferma) respectiv cu unul mai inchis (ouale producatorilor particulari).
Multe persoane, in special gospodinele care gatesc frecvent apeland si la oua, prefera ouale cu galbenusul mai inchis deoarece se zice ca ar fi mai bun. In realitate insa culoarea galbenusului nu e data de proprietati calitativ superioare ci doar de hrana oferita gainilor de oua, respectiv seminte de grau pentru galbenus deschis si boabe de porumb pentru galbenus inchis.
In ce priveste culoarea cojii de ou sau grosimea acesteia, uneori aceasta poate fi alba sau maronie, mai groasa sau mai subtire, dar si in acest caz nu va fi vorba despre diferente calitative ci doar de rasa de care apartin gainile ouatoare. Unele specii de gaini ofera doar oua albe pe cand altele doar oua maronii sau rosii.
Au aparut pe piata si oua organice sau oua fortificate cu vitamina E si/sau acizi omega 3, despre care se spune ca ar fi superioare celorlalte, aici existand, e adevarat, o diferentiere neta a mod…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu