Activitatea glandei tiroide este esentiala pentru metabolismul uman si de aceea orice dereglare la acest nivel poate conduce la grave complicatii de sanatate. De obicei procentul celor afectati de astfel de probleme este situat sub valoarea de 2 procente din populatia globului, dar date recente arata ca asistam la o crestere a numarului persoanelor cu probleme tiroidiene ca rezultat al unor multiple cauze, unele cunoscute medicilor, iar altele ramase inca fara o explicatie valabila.
Iodul este mineralul care a redus la minimum afectiunile glandei tiroidiene la populatia umana, acestea diminuandu-se treptat pana la niste valori minime gratie introducerii de iod in sarea pentru consum. Numarul in crestere al vegetarienilor a adus insa din nou problemele de natura tiroidiana in prim plan deoarece unii dintre acestia se feresc sa consume sare rafinata si prefera sa isi extraga sarea direct din alimente, iodul insa nefiind prezent aici si de aceea neputandu-se sustine multumitor activitatea glandei tiroide.
Nu doar iodul, dar si zincul, seleniul, cuprul si fierul ajuta la reglarea functiilor glandei tiroide si de aceea deficientele multiple de astfel de minerale pot agrava simptomele pe care le experimenteaza o persoana care sufera de tiroida. Suplimentar, si aportul de vitamine precum vitaminele C si E se pare ca ajuta, iar prezenta acestora la o dieta regulata nu ar trebui deloc neglijata.
Din motive precum cele aratate anterior, alimentatia va avea mereu un rol important pentru optimizarea functiilor glandei tiroide si se recomanda sa fie introduse la dieta mai rar produse precum uleiul de rapita, varza, cartofii dulci, conopida, broccoli sau porumbul. Acestea contin unele substante care blocheaza absorbtia de iod, care pot fi totusi neutralizate la gatit, dar care impun consumul acestor alimente cu moderatie. Soia si derivatele sale de asemenea s…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu