Diete Sanatate

O dieta echilibrata pentru copii

O dieta echilibrata pentru copii
Dupa ce bebelusii implinesc varsta de 2 ani, parintii vor fi preocupati de stabilirea unei diete cat mai echilibrate pentru micutii care de acum incolo vor avea nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de hrana solida si lichide diverse. Cele trei mese pe zi, servite la ore fixe, sunt obligatorii bineinteles si in cazul bebelusilor, iar gustarile dintre mese e bine sa fie administrate dimineata si dupa-amiaza.

Unele mamici fac greseala sa ofere copilului cantitati mai mari de lapte de vaca si branzeturi deoarece ele asociaza automat sugerea la san cu administrarea de lactate si branzeturi. Medicii insa recomanda in aceasta situatie o limitare a consumului de lapte de vaca, alte lactate si branzeturi si o diversificare a meniului cu alte alimente. Si aportul de sucuri naturale trebuie mentinut sub control nefiind indicat sa i se ofere celui mic suc din belsug, chiar daca acesta va manifesta dorinta de a bea mai mult.

Dieta pentru copii trebuie in general sa respecte cateva reguli simple pentru a isi atinge obiectivele, respectiv prevenirea unor boli precum diabetul sau obezitatea, stimularea cresterii si dezvoltarea adecvata a abilitatilor motorii. In primul rand este bine sa se ofere din timp copilului sansa de a experimenta cu o gama larga de alimente dintre care va selecta si singur pe acelea care ii plac. Bineinteles, la o varsta frageda, copilul va servi aceste alimente intr-o forma adecvata, samburii, semintele, coaja, alimentele incarcate cu fibre, oase si pielita sau cele picante nefiind deloc recomandate.

Cerealele integrale pot fi acum introduse cu succes in dieta celui mic si, alaturi de fructe si zarzavaturi, ar trebui sa devina unul dintre felurile de baza ale dietei copilului si pe viitor. Grasimile sunt foarte indicate pentru alimentatia celor mici, dar o limitare a grasimilor saturate va fi binevenita. Produsele bogate in grasimi care nu reprezinta un pericol pentru cresterea colesterolului sunt cele mai indicate. Inutil de adaugat ca si sarea si zaharul trebuie oferite in cantitatile zilnice recomandate de medici.

Dantura copiilor si sistemul lor osos precum si buna dezvoltare a sistemului muscular vor fi stimulate de o alimentatie bogata in fier si calciu si e bine ca parintii sa dea in acest caz un exemplu personal servind…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu