Afectiunile glandelor mamare reprezinta o sursa continua de stres pentru multe femei din ziua de astazi, nu doar cancerul, dar si alte amenintari pandind in intuneric si asteptand sa rabufneasca ajutate de o dieta saraca in nutrimente, de cresterea radiatiilor solare sau de factorii de poluare tot mai agresivi si mai greu de combatut.
Adapostind sursa de lapte pentru noii-nascuti si fiind responsabile cu producerea constanta de hormoni, glandele mamare sunt adesea expuse riscurilor de tot felul, dintre acestea mastita remarcandu-se atat prin frecventa cu care se manifesta cat si prin gravitatea evolutiei bolii in cazul in care nu se iau din timp masuri severe de tratare si prevenire a sa.
In linii mari, mastita este o infectie sau doar o stare de inflamatie a sanilor provocata de cele mai multe ori de stafilococi sau alte bacterii foarte agresive, asemenea inflamatii putand apoi sa se localizeze in tesuturile grase si sa comprime ductele lactofore sau sa genereze dureri mari. In special temutul stafilococ auriu se face vinovat de aparitia mastitelor, iar tratamentul in asemenea situatie este obligatoriu deoarece alternativa nu va fi deloc placuta.
Netratate, mastitele pot degenera in pungi de puroi sau alte forme urate ale infectiilor cu stafilococi, glandele mamare suferind foarte mult din aceasta cauza si putandu-se astfel ajunge si la interventii complet inestetice si de aceea de evitat prin prevenirea cu intelepciune a complicatiilor date de mastita.
Inrosirea sanilor, durerile, aparitia unor umflaturi suspecte, febra sau mancarimile dese sunt doar cateva dintre simptomele care pot anunta o mastita, iar prezentarea de urgenta la medic este in asemenea situatii foarte recomandata. Chiar si daca simptomele cedeaza, si cam asa se va intampla de regula, analizele medicale sunt totusi un pas necesar de facut deoarece sanii sunt un teren propice pentru alte si alte infectii si trebuie din acest motiv protejati mai mult decat alte organe ale corpului.
Un tratament prompt administrat va alunge complet infectia din organism, in special mamele care alapteaza trebuind sa urmeze de urgenta o forma de antibioterapie si sa apeleze zilnic la tehnici sigure de golire a sanilor pentru a se preveni asa raspandirea infectiei. Esentiala va fi insa prezentarea de urgenta la medic, orice amanare putand atrage si ameliorarea simptomelor, dar de asemenea si o evolutie ascunsa a bolii, care va rabufni cu mai multa putere pe viitor.
La momentul actual, tratamentele pentru vindecarea mastitelor sunt foarte eficiente si se pot aplica in regim de urgenta, de regula vindecarea completa putand sa apara dupa maximum o saptamana daca diagnosticul a fost pus de timpuriu. Bacteriile si virusii nu sunt lucruri de joaca, nimeni nedorindu-si sa "creasca sarpele la san" pentru prea multa vreme asa ca nu uitati sa va prezentati cat mai repede la doctor daca veti suspecta ca ati contractat o infectie a sanilor care aduce prin simptomele sale cu mastita.
foto Northfoto
Adauga comentariu