Toti vrem sa ducem un stil de viata sanatos, sa ne bucuram si de o silueta de invidiat. In traseul meu catre o viata sanatoasa si trecerea catre o dieta vegetariana, am cunoscut-o pe Ligia Pop. O doamna care ne este model tuturor pentru stilul sau de viata sanatos.
Este pasionata de muzica, avand si o carte pe acest domeniu, “Pasi in lumea muzicii”, este si autoarea cartilor de bucate: Retete Vegane Fara Foc, Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi si a cartii Germeni si Vlastari – Surse de Sanatate si Energie.
Totodata se poate lauda si cu statutul de raw food chef (bucatar specializat in bucataria vegetala fara foc). Desi este ocupata cu bebelusa ei, ii sunt tare recunoscatoare ca si-a rapit din timpul ei pentru a imi raspunde intrebarilor.
Iti multumesc mult pentru timpul tau. Spune-mi te rog, cum ai descoperit aceasta pasiune pentru hrana sanatoasa si un stil de viata exemplar? Ce schimbari au intervenit in sanatate in urma unui procent cat mai mare de cruditati?
In 2008 am auzit pentru prima data la CNN de cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei raw vegane. Va dau mai jos link-ul de pe Youtube, de la CNN.
http://www.youtube.com/watch?v=rk4sw_rYucg
Dupa aceea am inceput sa studiez si sa aplic aceasta latura a alimentatiei sanatoase si rezultatele nu s-au lasat asteptate. Se stie ca in general cantitatile mari de cruditati in general ne mentin tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs si am sa va vorbesc imediat despre asta. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului. Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, prin lipsa constipatiei cat si schimbari in ce priveste textura pielii si claritatea ochilor. Iar de celulita nu mai spun fiindca, chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este prin consumul mare de cruditati. De asemenea parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca. Imediat dupa aceasta, mi-am dorit sa impart aceasta informatie si cu cei de langa mine si uite asa s-au nascut toate proiectele, cartile si evenimentele de care ne ocupam.
Despre conceptul raw (adaugat si cred ca este foarte important).
Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala) in care alimentele de baza sunt
• Legumele, intr-o varietate cat mai larga si multe frunzoase folosite in salate si sucuri.
• Germenii si vlastarii – seminte germinate de legume crescute in mladite care sunt de 30 de ori mai bogat nutritionale decat plantele mature si care sunt surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat.
• Semintele si nucile, de asemenea surse de proteine complexe si acizi grasi esentiali.
• Fructele in stare naturala sau uscata.
• Superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complecsi.
Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw = crud, nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, despre care multi nici nu au visat. In cartile mele, Retete Vegane Fara Foc si Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi, puteti observa diversitatea de retete, de la lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.
Stilul acesta de viata nu este extremist ci promoveaza consumarea unor cantitati cat mai mari de mancare in stare naturala si fiecare este liber sa-si aleaga proportia dintre mancarea raw vegana si mancarea vegana/vegetariana gatita. Marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40˚C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil.
Nu te tenteaza nimic din lista alimentelor nesanatoase promovate atat de frumos?
Da si nu, fiindca in timp m-am educat “sa vad” dincolo de aspect si infatisarea atragatoare a produselor.
Te-ai lovit de scepticismul oamenilor? Mai ales raportat la romani, in tara noastra exista o problema in asimilarea acestui curent, deviza “carnea este cea mai buna leguma” fiind prezenta in viata oamenilor.
E vorba aici de abordarea subiectului si de diplomatie. Eu nu intru in discutii contradictorii pe aceasta tema, mai ales cand simt ca anumite persoane tin atat de multe la produsele de origine animala si discut pe acest subiect doar daca persoana in cauza este interesata sincer de subiect si vrea sa faca pasi spre schimbare.
Intotdeauna am lasat de inteles celor din jur ca au libertatea sa creada si sa consume ceea ce considera ei ca este sanatos si benefic pentru ei, indiferent daca eu am alta parere. Consider ca exemplul personal si mai ales, castigarea terenului partial este un pas mai intelept decat castigarea totala a unui om in aceasta directie. De la acest gand s-a nascut campania, “Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana” indiferent daca ai o alimentatie traditionala, iar rezultatele au fost exceptionale. Oamenii au ales ulterior sa manance mai sanatos 2-3 zile pe saptamana si asta este ceea ce eu urmaresc.
Ai avut un mentor pe tot parcursul acestui drum pe care te-ai hotarat sa il urmezi?
Brian Clement si Russel James, pe care ii respect din tot sufletul.
In perioada sarcinii ai dus acelasi stil de viata exemplar, as spune eu. Ofera viitoarelor mamici 2 sfaturi de care trebuie sa tina cont in cele 9 luni de sarcina.
Sfaturi ar fi multe insa cred ca cele mai importante ar fi:
1. Diversitatea este cheia in orice alimentatie si sa nu uite de verdeturi si aici ma refer la frunzele verzi, fiindca aceastea sunt surse fara egal de minerale, vitamine si proteine.
2. Viitoarele mamici sa nu uite ca poftele nu sunt pofte reale ci acestea indica carente majore in corp, vedeti articolul dat. http://ligiapop.com/2012/08/20/pofte-care-tradeaza-carentele-nutritionale/
Si in final, spune-ne tuturor celor care vrem sa traim sanatos, cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont. Ce nu trebuie sa omitem?
Alimentatia este importanta, insa sa nu neglijam ingrijirea mintii si a sufletului. Minte, trup si suflet sanatos ar trebui sa fie motto-ul nostru zilnic si sa nu uitam ca bolile nu sunt date doar de o alimentatie lipsita in mare parte de nutrienti, ci si de conflicte, rautate, barfa, ura etc.
Iti multumesc tare mult si success in continuare.
Multumesc!
In galeria foto, puteti admira o parte din delicioasele retete ale Ligiei, iar pentru mai multe detalii accesati http://ligiapop.com/.
Adauga comentariu