Sanatate Sfaturi si sugestii

Leptospiroza, boala care se ia de pe cutiile de suc

DISABLE_WORD_ADS=1;

Leptospiroza

Am aflat cu putina vreme în urma despre un caz cât se poate de înfiorator. O tânara pleaca într-o excursie cu prietenii, consuma suc rece la cutie si dupa doua zile moare în mod absurd, rezultatul autopsiei: leptospiroza.

Leptospiroza este o boala infectioasa rara cauzata de agenti patogeni numiti leptospire care sunt eliminati prin urina, sursa fiind în primul rând rozatoarele, porcii si vitele. Leptospirele sunt deosebit de rezistente la temperaturile scazute si sensibile la temperaturi ridicate. Contactul cu acesti agenti patogeni este deosebit de pericolos pentru organismul uman. Pâna acum ceva vreme se considera ca un om putea contacta leptospiroza daca se scalda în iazuri unde aveau acces si animalele. Mai nou se pare ca cele mai periculoase în acest sens sunt cutiile de bauturi pe care sobolanii îsi fac nevoile în voia cea buna fara a fi deranjati de inspectori sanitari, de exemplu.

Leptospiroza se manifesta prin: frisoane, febra, cefalee puternica, stare de oboseala accentuata, dureri articulare, tulburari hemoragice, icter, disfunctii renale, afectiuni ale ficatului si deces.

Identificata cât mai curând, boala se trateaza dar numai în spital. Se interzice automedicatia si se recomanda maxima atentie pentru ca este posibil uneori ca boala sa debuteze ca o viroza respiratorie sau o boala diareica.

Leptospiroza este o boala deosebit de periculoasa si poate fi contactata foarte usor, din neatentie. Se recomanda ca înainte de a consuma bauturi la cutie aceasta sa fie spalata bine cu apa calda. De asemenea, este de preferabil sa se evite scaldatul în locuri neamenajate. Se solicita masuri de igiena dintre cele mai riguroase, din moment ce, în ziua de astazi, nu se stie ce cumparam din magazin, ce bem, ce mâncam si se pare ca nimanui nu-i pasa de aceste lucruri. Trebuie sa avem grija de noi si de cei din jur pentru ca nu o face nimeni altcineva.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu