Sanatate Sarcina si contraceptia

Implantul contraceptiv este o metoda revolutionara de contraceptie

Implantul contraceptiv este o metoda revolutionara de contraceptieAvand o rata de succes de peste 99%, implantul contraceptiv se dovedeste a fi o solutie excelenta pentru contraceptie, multe femei inca temandu-se sa si-l faca, dar multe altele simtindu-se mult mai in siguranta dupa ce au acceptat sa incerce si aceasta varianta de prevenire a unei sarcini nedorite.

Demn de retinut pentru multe dintre femeile care au inca retineri fata de aceasta metoda moderna de contraceptie este faptul ca implantul contraceptiv poate fi indepartat rapid, la cerere, daca pacienta acuza unele simptome suspecte sau daca pur si simplu isi doreste sa conceapa un bebelus.

Efectele secundare ale implantului contraceptiv, documentate de studii medicale serioase, nu sunt privite pana la ora actuala ca fiind periculoase pentru sanatate decat daca pacientele sufera de afectiuni precum chistul ovarian, tromboza sau boli ale ficatului, in aceste situatii implantul contraceptiv fiind interzis si recomandandu-se alte metode de prevenire a sarcinii.

Implantul contraceptiv poate cauza totusi si unele simptome neplacute, mai ales intr-o prima faza, adica in perioada de acomodare a organismului, cand femeile care au facut un implant contraceptiv pot experimenta si dureri de cap, pete pe piele, intarirea sanilor, sangerari vaginale, schimbari bruste ale starii de spirit, depresie, ameteala si usoare cresteri in greutate.

Implantul contraceptiv nu s-a dovedit foarte eficient la pacientele care sufera de afectiuni aflate sub tratament medicamentos precum tuberculoza, HIV, epilepsie, obezitate, ori afectiuni mai grave ale sistemului circulator.

Intrucat aceasta metoda de contraceptie este relativ noua, medicii nu pot garanta cu certitudine lipsa completa de pericole pentru femeile care isi fac un implant contraceptiv si de aceea este recomandata consultarea cu medicul specialist pentru a se descoperi daca nu exista si cauze care ar putea genera neplaceri sau chiar unele boli ca urmare a prescrierii unui implant contraceptiv pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

In prezent, exista mai multe tipuri de implant contraceptiv puse la dispozitia doritoarelor, fiecare cu plusurile si minusurile sale, aplicarea unui asemenea implant facandu-se in timp record de pana la 10 minute, fara dureri si fara a necesita spitalizarea. Un implant contraceptiv se face de regula in bratul pacientei, unde trebuie aplicat sub piele, dar superficial si nu in profunzime, pentru rezultate optime.

Pacientele care au facut un asemenea implant pana in prezent se declara in majoritatea lor multumite de rezultate si nu acuza probleme din aceasta cauza, dar exista si un numar redus de paciente care au experimentat efecte secundare diverse, de aceea impunandu-se si precautie dublata de analize medicale serioase inainte de luarea unei asemenea decizii atat de utila, dar si importanta pentru confortul si sanatatea unei femei.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu