Sanatate Sfaturi si sugestii

Igiena orala este importanta inclusiv pentru prevenirea aterosclerozei

Igiena orala este importanta inclusiv pentru prevenirea aterosclerozeiBolnavii suferinzi de ateroscleroza au o modalitate suplimentara la indemana pentru a-si imbunatati conditia lor de sanatate, conform unui studiu recent intreprins peste ocean, in America, igiena orala si vizitele periodice la medicul stomatolog putand conduce la o ameliorare simtitoare a simptomelor aterosclerozei.

Folosind un esantion de 420 de persoane adulte care sufera de ateroscleroza, cercetatorii americani au desfasurat un studiu amplu pe durata a trei ani de zile, in acest interval fiind analizata reactia organismului bolnav in urma imbunatatirii igienei orale si, in mod aparte, a sanatatii gingiilor, astfel descoperindu-se faptul ca ingrijirea danturii si a gingiilor poate incetini degradarea vaselor de sange mai ales cele din zona gatului.

Conform ultimelor date medicale, ateroscleroza poate sa se agraveze in paralel cu deteriorarea starii de sanatate a gingiilor si a danturii, aici acumulandu-se multe bacterii care par a avea un rol negativ inclusiv pentru sanatatea arterelor, accelerand formarea cheagurilor si/sau a rupturilor din vasele de sange.

Inflamatiile produse in organism de catre bacteriile prezente in cavitatea bucala afecteaza simtitor sanatatea venelor chiar si in cazul persoanelor care nu sufera de ateroscleroza, iar pentru a se preveni instalarea acestei boli este recomandat sa se mentina o buna igiena orala indiferent daca organismul prezinta sau nu simptomele specifice aterosclerozei.

Alte studii medicale desfasurate recent au evidentiat in egala masura rolul negativ pe care il pot avea bacteriile din cavitatea bucala asupra sanatatii sistemului circulator, inclusiv pacientii care sufera de diverse boli de inima fiind mai puternic afectati atunci cand nu reusesc sa mentina constant o buna igiena a danturii si gingiilor.

Se speculeaza astfel faptul ca bacteriile prezente in cavitatea bucala, in mod special cele care afecteaza gingiile, patrund cu timpul in vasele de sange si ajuta la formarea cheagurilor care ulterior vor bloca circulatia sangelui, afectand astfel sanatatea arterelor. Simultand, creste si tensiunea arteriala, astfel aparand si riscul atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare.

Alaturi de proasta igiena orala, alti factori de risc binecunoscuti deja persoanelor care sufera de ateroscleroza mai sunt si fumatul, diabetul, alimentatia nesanatoasa si nerespectarea programului de odihna, bolnavii putand elimina multe dintre aceste amenintari pentru sanatate, ei acordand totodata si o atentie suplimentara inclusiv asupra igiene orale.

Pentru rezultate dintre cele mai bune, este recomandata in concluzie prezentarea regulata la medicul stomatolog, aici urmand sa fie indepartat tartrul, eliminate cariile si imbunatatita sanatatea gingiilor, astfel persoanele care sufera de ateroscleroza putand merge mai linistiti acasa unde sa isi ingrijeasca dantura mai bine ca inainte ascultand de toate recomandarile pe care le poate oferi medicul stomatolog in aceasta directie.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu