Sanatate Sfaturi si sugestii

Hipertensiunea arteriala si planul alimentar adecvat

Hipertensiunea arteriala si planul alimentar adecvat
Metodele alimentare traditionale de reducere a tensiunii arteriale au presupus dintotdeauna eliminarea sarii de la dieta concomitent cu cresterea aportului de fructe si legume proaspete, iar acestea raman si in prezent masuri alimentare eficiente insa dietele moderne propun si alte cai bune de reglare a tensiunii arteriale, pe langa cele deja inradacinate in constiinta publicului larg.

Celebra dieta de tip mediteranean este probabil cel mai elocvent exemplu in sensul promovarii unei tensiuni arteriale sanatoase in cadrul unei diete cu foarte mare adresabilitate. Nu doar consumul redus de sare face parte dintre principiile sale, dar si reducerea aportului de grasimi saturate la dieta, precum si consumul de alimente cu rol in scaderea colesterolului negativ din organism. Mai putina carne grasa si sosuri grele si mai multe fructe si legume, cam acesta este motto-ul dietei mediteraneene, cu impact pozitiv si asupra reglarii tensiunii arteriale.

Din pacate pentru noi, romanii, o astfel de dieta sanatoasa nu poate fi adoptata atat de usor din ratiuni strict economice si mai putin din cauza lipsei de informatie. Persoanele care au mari probleme cu hipertensiunea arteriala vor trebui sa gaseasca si metode alternative de a-si procura nu doar grasimi nesaturate sanatoase (uleiul de masline fiind totusi foarte scump), dar si surse naturale de potasiu, magneziu si calciu, minerale esentiale pentru buna functionare a sistemului circulator.

Fructele si legumele proaspete pot oferi o parte din necesarul unei diete pentru reglarea tensiunii arteriale, iar cerealele integrale si lactatele degresate vor completa si acestea meniul zilnic cu nutrimente de folos. Pestele insa se consuma in cantitati prea mici tot din cauza pretului sau astronomic, iar fructele de mare si mai rar, foarte putine persoane permitandu-si aceste alimente “de lux”.

Foarte la indemana pentru orice persoana care are probleme cu tensiunea arteriala ramane si metoda reducerii drastice a sarii la dieta,…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu