Hiperhidroza este o afectiune destul de raspandita, care nu pune viata in pericol, dar poate fi impediment major pentru mentinerea starii de bine peste zi si se caracterizeaza printr-o transpiratie excesiva, adesea situata la un nivel de 3-4 ori mai mare decat in cazul persoanelor obisnuite.
Diferita de la caz la caz, hiperhidroza nu este intotdeauna privita ca o stare negativa, nu de putine ori transpiratia excesiva ajutand decisiv la eliminarea toxinelor din corp si la protejarea pielii de culturile de bacterii care altfel s-ar putea instala mai usor in anumite portiuni ale corpului.
Putand sa se manifeste doar ca rezultat secundar al altei boli (hiperhidroza secundara), aceasta afectiune nu apare decat la un segment destul de mic a populatiei si se manifesta in special prin transpiratia excesiva pe tot parcursul zilei (hiperhidroza primara).
Transpiratia in exces se manifesta diferit de la caz la caz, uneori putand sa apara mai frecvent in zona subsuorilor, alteori la nivelul palmelor si alteori la nivelul talpilor. Sistemul nervos va trimite astfel semnale catre glandele din zonele respective, iar transpiratia va incepe sa apara in exces, nefiind nevoie de stimuli externi pentru ca acest lucru sa se intample.
Medicii inca nu inteleg mecanismele care cauzeaza hiperhidroza primara si din acest motiv nu pot intotdeauna sa prescrie un tratament definitiv, dar ei au totusi la dispozitie o serie de solutii bune care pot sa amelioreze simtitor aceasta boala.
Metodele noninvazive de tratare a hiperhidrozei dau de multe ori rezultate foarte bune, pentru aceasta putandu-se apela atat la solutii antiperspirante de calitate cat si la ionoforeza, unul dintre cele mai vechi si eficace tratamente pentru prevenirea transpiratiei in exces.
In rarele situatii in care metodele noninvazive nu dau rezultatele dorite, medicii pot recomanda si tratamente injectabile sau chirurgicale, acestea avand insa si un grad mai mare de risc, dar si o eficienta mai mare in caz de succes al interventiei specializate.
Desi hiperhidroza nu pune viata in pericol, alte afectiuni pot aparea ca rezultat al transpiratiei in exces, astfel incat prezentarea la medic si luarea unor masuri preventive sa merite a fi luate serios in considerare. Bolile de piele si afectiunile reumatismale sunt doar doua consecinte ale hiperhidrozei netratate, suficient pentru ca hiperhidroza sa necesite un tratament eficace si administrat la timp.
Alaturi de masurile medicale specifice, pacientii diagnosticati cu hiperhidroza primara vor trebui sa isi schimbe foarte des lenjeria si sa acorde o atentie sporita mai ales picioarelor si bustului, igiena personala putand adesea face diferenta intre o viata de calitate si una chinuita.
Cu implicatii negative si asupra vietii de familie, hiperhidroza reprezinta un mare inconvenient, dar medicii au solutii bune de tratare a sa si de aceea este foarte bine daca nu se amana prezentarea la specialist pentru a se lua impreuna cele mai bune masuri de ameliorare a acestei conditii de sanatate.
foto Northfoto
Adauga comentariu