Sanatate Sfaturi si sugestii

Gripa porcina, panica este solutia?

DISABLE_WORD_ADS=1;

Gripa porcina

Este trist cum, din când în când, linistea ne este tulburata de aparitia unor noi maladii care, pe lânga faptul ca sunt dureroase, mai sunt si contagioase, ne pun viata în pericol si creeaza panica. Un exemplu de actualitate este gripa porcina, intens mediatizata de parca scopul presei ar fi tocmai sa sperie pe toata lumea, ca si asa suntem paranoici din fire, si asa avem o sumedenie de probleme, ce rau poate sa ne faca una în plus?

Panica nu este o solutie, informarea si precautia da. De aceea am hotarât sa scriu acest articol, pentru a ma documenta si pentru a te tine si pe tine la curent cu toate.

Gripa porcina este o infectie respiratorie care se manifesta la porci, dar care, prin modificarile suferite a ajuns sa poata fi transmisa si la om. Se pare ca la om gripa porcina ar fi declansata de o varianta a virusului H1N1, care este cauza obisnuita a gripei umane. Aceasta noua varianta poate atinge în egala masura oamenii, porcii si pasarile si se poate transmite de la o specie la alta prin aerul respirat (si nu prin consumul de carne cum ar putea sugera numele bolii). Din pacate în momentul de fata nu exista un vaccin asa ca trebuie sa ne protejam doar prin mijloace proprii.

Simptomele gripei porcine amintesc de gripa obisnuita: tuse, stranut, dureri musculare, senzatie neplacuta la înghitit, frisoane, febra. Spre deosebire de virusul gripei obisnuite, aceasta varianta care declanseaza gripa porcina afecteaza de obicei persoanele tinere cu vârsta cuprinsa între 20si 40 de ani (virusii ataca de obicei persoanele în vârsta care au sistemul imunitar slabit).

Cu toate acestea, nu rezolvam nimic daca ne panicam prematur si fara motive temeinice. Cazurile înregistrate pâna acum la om sunt forme usoare de gripa porcina iar decesele înregistrate în Mexic par sa aiba la baza factori geografici specifici.

Asadar, nu intram în panica ci ne protejam evitând pe cât posibil spatiile aglomerate, persoanele care au simptome de gripa, acordând o grija deosebita igienei si alergând la medic la primele semne suspecte.

foto © Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu