Sanatate Sfaturi si sugestii

Grasimile alimentare sanatoase nu sunt usor de procurat!

Grasimile alimentare sanatoase nu sunt usor de procurat!
Tendinta oficiala din prezent, in ce priveste recomandarile de ordin alimentar pentru selectarea grasimilor la dieta, este favorabila de regula grasimilor nesaturate si se condamna cu tarie grasimile saturate si grasimile hidrogenate, dar de multe ori consumatorul obisnuit poate face confuzii intre aceste tipuri de grasimi, luand de bune exact pe cele pe care ar trebui sa le evite.

Se stie astfel ca uleiurile vegetale de masline sau de floarea-soarelui contin grasimi sanatoase, nesaturate, si este adevarat acest lucru, dar la fel de adevarat este si faptul ca uleiul de floarea-soarelui poate fi procesat in exces, fiind de aceea si inferior calitativ uleiului de masline la prima presa si lipsindu-i de multe ori nutrimentele care au rol pozitiv in reglarea unor procese vitale din organism.

Grasimi la fel de sanatoase ca cele continute de uleiul de masline la prima presa sunt si cele prezente intr-o serie de produse alimentare naturale precum fructele de avocado, nucile sau diferite seminte ale unor plante comestibile. Acestea mai pot contine suplimentar si acizi grasi omega-3 si omega-6, fiind de aceea superioare chiar si uleiului de masline prin efectele lor benefice asupra organismului uman.

Pestele oceanic sau de apa dulce se remarca la randul sau printr-un continut bun de grasimi sanatoase si acizi grasi omega-3, aici insa aparand si alte substante utile pentru sanatate pe langa grasimile sanatoase, respectic proteine complete si minerale de maxima necesitate pentru organismul uman.

Cam pana aici putem discuta despre grasimi sanatoase si alegeri inspirate pentru meniul zilnic, dar intrucat o dieta variata nu se poate limita doar la produse precum cele amintite mai sus, vom avea nevoie sa optam uneori si pentru alte categorii de alimente care de asemenea contin grasimi, dar de data aceasta din ce in ce mai periculoase pentru organismul uman.

Ouale si lactatele sunt in general prezente in dieta oricarei persoane, acestea continand si multe nutrimente de calitate superioara. In ce priveste insa aportul de grasimi, organismul va reactiona negativ la consumul in exces de lactate, branzeturi si oua, care includ in compozitia lor grasimi saturate, adica pot conduce la cresterea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Imediat pe locul urmator, ca efecte de nedorit, dar mai periculoase pentru sanatate sunt carnea si derivatele sale, dar si untul, fie acesta si degresat. Carnea de pasare si fructele de mare contin mai putine grasimi, la fel stau lucrurile cu carnea de miel si de vita, dar daca ne mutam atentia catre carnea de porc aici consumul regulat va pune serios in primejdie activitatea organismului.

In sfarsit, cele mai periculoase grasimi pentru sanatatea noastra, de data aceasta avand ca sursa nu produsele animale ci, paradoxal, pe cele vegetale, sunt grasimile hidrogenate sau trans, obtinute din uleiuri vegetale procesate industrial si care intra in compozita multor produse alimentare, de la margarina si biscuiti pana la inghetate, torturi, unele paste, diverse semipreparate, pra…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu