Retete dietetice Sanatate

Gateste sanatos fara ulei alimentar!

 
Preparatele delicioase necesita adeseori cantitati marite de ulei alimentar la gatirea lor, iar acest lucru nu este mai niciodata benefic pentru sanatatea noastra, uleiul alimentar consumat ca atare sau folosit la temperaturi inalte avand un impact negativ asupra organismului nostru si conducand in timp la cresteri mari in greutate si unele afectiuni Gateste sanatos fara ulei alimentar!cronice care pot aparea in decursul timpului.
 
Nutritionistii si medicii ne recomanda sa folosim cu moderatie nu doar sarea si zaharul la gatit, dar si grasimile, in aceasta categorie intrand si uleiurile vegetale de tot felul si nu doar grasimile animale. Uleiul de masline sau cel de rapita, considerate drept adevarate surse de sanatate, au acelasi impact negativ asupra organismului uman ca si alte uleiuri vegetale atunci cand nu se consuma in cantitati moderate deci este intelept sa reducem consumul de ulei alimentar chiar si atunci cand folosim doar uleiuri de calitate superioara la gatit.
 
Toata gama de uleiuri alimentare, fie vorba si despre uleiurile virgine, presate la rece, pot cauza probleme organismului uman in principal din cauza numarului ridicat de calorii, dar si din alte cauze, lucru care ne determina sa luam in considerare metode alternative de gatit unde sa nu folosim ulei vegetal sau sa folosim doar cantitati reduse de ulei vegetal la prepararea alimentelor.
 
Printre metodele cele mai sanatoase de gatit, recomandate noua de catre medici si nutritionisti, se numara si:
 
1. Gatitul cu apa si zeama de legume – sunt inlocuitori buni ai uleiului vegetal deoarece contin foarte putine calorii si pot fi folosite alternativ la gatit pentru a se reduce cantitatea totala de ulei vegetal consumata peste saptamana.
 
2. Gatitul la cuptor – nu necesita adeseori folosirea de ulei vegetal si/sau de grasimi animale si este superior gatitului cu apa/zeama de legume deoarece da un gust mai bun preparatelor.
 
3. Fierberea alimentelor – o metoda simpla si eficienta pentru gatitul zilnic, fierberea alimentelor ajuta la extragerea de uleiuri vegetale in mod direct din alimentele preparate, in acest mod nemaifiind nevoie sa folosim ulei alimentar la gatit. Este o metoda de gatit recomandata calduros de medici deoarece stimuleaza mai bine digestia si este foarte prietenoasa cu organismul uman.
 
4. Gatitul la gratar – alimentele sunt mai gustoase preparate la gratar, aici folosirea uleiului vegetal fiind complet optionala, de preferat fiind sa nu se foloseasca ulei vegetal.
 
5. Gatitul la aburi – mai orice aliment poate fi gatit la aburi, spre deosebire de fierbere aici pastrandu-se intacte nu doar aromele alimentelor proaspete, dar si mai multe vitamine si minerale.
 
6. Gatitul la bain-marie – este o tehnica similar cu gatitul la aburi, dar necesita folosirea unor recipiente speciale de gatit care sa garanteze o temperatura constanta in jurul ingredientelor si buna circulare a caldurii si aburilor.
 
7. Poaching – este o metoda de gatit folosita frecvent in Occident si presupune cufundarea alimentelor in apa clocotita, pentru o perioada scurta de timp. Nu necesita folosirea de ulei vegetal si poate fi utila pentru gatirea unor legume, pentru oua si alte alimente care nu necesita timpi prea lungi la gatit.
 
Uleiul alimentar este preferat de multi dintre noi la gatit deoarece da un gust mai bun preparatelor, dar maestrii bucatari ne asigura ca mancarea noastra favorita va avea un gust la fel de placut daca apelam la inlocuitori sanatosi ai uleiului vegetal si de asemenea daca folosim cu arta si condimentele la gatit.
 
Legumele, de exemplu, nu cer ulei vegetal deoarece prin fierbere sau alte metode de gatit vor elibera de la sine ulei vegetal, bucatarul putand apoi introduce si celelalte ingrediente fara teama ca preparatul sau nu va fi gustos. Zeama de legume in sine este de altfel recomandata ca unul dintre cei mai sanatosi inlocuitori ai uleiului vegetal la gatit si se poate folosi in loc de ulei vegetal la prepararea altor feluri de mancare dorite de noi.
 
La cuptor, dar si la prepararea alimentelor prin fierbere se pot folosi in locul uleiurilor alimentare unii inlocuitori de exceptie care sa ajute la pastrarea gustului delicios al alimentelor. Sosul de banane, sosul de mere, sosul de prune sau cel de smochine sunt doar unele dintre aceste ingrediente care vor da un gust mai bun mancarii, la alegere putandu-se folosi chiar fructele ca atare, taiate in cubulete nu prea mari.
 
In salate, uleiul alimentar este practic o necesitate, dar se pot totusi crea salate de exceptie si fara ulei vegetal, apelandu-se alternativ la unele condimente de tipul mustarului si a otetului balsamic care vor da un gust placut salatelor, reducandu-se in acelasi timp si numarul de calorii din aceste preparate proaspete.
 
Este cert faptul ca preparatele gatite fara ulei vegetal nu vor avea acelasi gust bogat si va fi nevoie de putina vointa din partea noastra pentru a ne obisnui si cu mancarea gatita fara uleiuri alimentare, dar este recomandat sa alternam la gatit diverse metode de preparare a hranei pentru a reusi sa ne mentinem la cote normale greutatea corporala.
 
Puteti deci incerca sa gatiti fara ulei macar 2-3 zile in fiecare saptamana, avantajele pentru sanatate fiind maxime, iar sacrificiile destul de mici dat fiind faptul ca si preparatele gatite fara ulei alimentar au un gust bun, comparabil cu cel al preparatelor mai bogate in calorii care includ uleiul vegetal printre ingredientele lor.
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu