Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare. Fumatul pasiv este responsabil pentru cca 3 000 decese prin cancer pulmonar in randul nefumatorilor in fiecare an. Riscul de aparitie a cancerelor legate de tabagism, cat si a altor boli, creste odata cu expunerea la fumul de tigara.
Renuntarea la fumat prezinta beneficii majore si imediate, infarct miocardic, accident vascular cerebral si boli pulmonare cronice si bineinteles, ne fereste de cancerul pulmonar.
Ignoram dependenta de nicotina, desi zilnic ne afecteaza viata. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, un circuit periculos pentru viata si buna noastra activitate.
Dependenta de nicotina, boala codificata in clasificarea internationala nu este deloc luata in serios de fumatori, nu o considera o amenintare. Timpul in care se instaleaza aceasta boala depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex. La femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este mai dificila. In cazul femeilor fumatoare, se pare ca riscul de a suferi de Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este mai mare si exista o vulnerabilitate mai mare la instalarea formelor severe de BPOC. In schimb raspunsul la medicaţia bronhodilatatoare este mai bun. Incetarea fumatului are un pronuntat impact, scazand rata exacerbarilor severe si riscul complicatiilor cardiovasculare. Abandonul fumatului este benefic in orice moment al evolutiei bolii crescand calitatea vietii pacientilor si reducand mortalitatea datorata BPOC.
Tigarile electronice, o alternativa
Tigarile electronice, au fost gandite pentru a semana cat mai bine cu cele adevarate. In ultimii doi ani, ele au fost promovate drept alternativa sigura la chimicalele si gudronul din tigarile normale. Principiul dupa care functioneaza tigara electronica este relativ simplu: un dispozitiv pe baza de baterie vaporizeaza nicotina existenta intr-un mic rezervor, aceasta putand fi inhalata prin acelasi gest ca pentru fumatul clasic. Se doreste imitarea gustului de tigara, pentru a ajuta in procesul de abandon al fumatului.
Insa, in ultimul timp unele informatii descurajeaza pe cei ce au ales aceasta varianta. Unele studii arata efectul este invers si nu ajuta asa cum promit. Adevarul nu il stim concret.
Este greu, insa nu imposibil. Prin ambitie si motivate de idea de sanatate putem duce o viata fara tigari. Este mai important sa ne stim viitorul sanatos. O viata fara probleme depinde si de actiunile, viciile si obiceiurile noastre.
Adauga comentariu