Este un fapt dovedit stiintific, femeile in medie traiesc mai mult decat barbatii, iar secretul longevitatii lor nu se datoreaza nici unui organism mai puternic si nici unui stil de viata foarte echilibrat cat mai ales prudentei specific feminine care le pazeste pe reprezentantele sexului frumos sa isi asume riscuri prea mari in viata, fiind astfel evitate multe accidente si redus si stresul inerent care insoteste situatiile cu grad mare de risc.
Din punct de vedere statistic barbatii conduc detasat la mai toate categoriile de decese provocate de graba, neatentie sau neglijarea controlului medical periodic, multi dintre acestia asumandu-si un stil de viata foarte riscant cu rezultate dintre cele mai nefavorabile pentru destinul lor. Inclusiv standardele moderne de viata nu au reusit sa stopeze aceasta rata crescuta a deceselor cauzate de asumarea unor riscuri prea mari, ba chiar se crede ca in prezent barbatii sunt mai expusi decat in trecut, iar nivelul de stres a crescut si acesta exponential.
Femeile, in schimb, sunt preocupate de starea lor de bine, de mentinerea unui bun nivel al sanatatii generale si evita in mod constant sa se implice in activitati care implica riscuri prea mari, chiar daca asta duce la unele pierderi in plan financiar sau al imaginii publice. Tot ele gestioneaza si un nivel de stres la niste parametri acceptabili, nefiind din fericire conditionate de competitia in plan sexual, adica fortate sa impinga lucrurile la extrem asa cum fac barbatii, care trebuie sa concureze intr-un mediu agresiv pentru a castiga o partenera sau pentru a putea sa isi asigure un statut social superior.
Decesul mamei la nastere era in trecut principala cauza a mortalitatii la femei, dar de cand cu metodele moderne de asistenta din maternitati si tehnicile eficiente de chirurgie, mortalitatea a scazut, depasindu-se astfel o perioada sumbra a istoriei umanitatii. Din pacate in Asia, Africa si unele tari din Europa de Est rata mortalitatii la nastere este inca ridicata si va fi nevoie de asistenta medicala suplimentara pentru a se preveni si acolo asemenea probleme grave.
Rata metabolismului a fost dintotdeauna mai mare la barbati, iar acest lucru, paradoxal, poate conduce la riscuri marite de deces cauzate in principal de excesele alimentare si diferite probleme de ordin genetic. Afectiunile de inima, cele ale sistemului circulator, cancerul si alte boli cronice grave sunt mai prezente la barbati, femeile avand de suferit si ele in ultima parte a vietii, in special, din cauza unor afectiuni multiple, dar cu grad de risc mai scazut.
In noul mileniu se prevad mai multe masuri de crestere a nivelului general de trai si exista sperante ca vor fi eradicate o serie din bolile cu grad mare de risc, iar femeile nu pot decat sa se astepte sa traiasca mai mult pe viitor daca, bineinteles, vor respecta aceleasi reguli de viata ca si pana acum. Barbatii pot si ei trai mai mult, dar va fi nevoie sa renunte in primul rand la asumarea unor riscuri prea mari si sa acorde mult mai multa atentie propriei sanatati, vizitand periodic medicul pentru investigatii de rutina.
foto Northfoto
Adauga comentariu