Foarte comode si usor de preparate meniurile lichide au ajuns din nou la moda datorita dispozitivelor electrocasnice de bucatarie moderne si destul de multe persoane incearca macar din simpla curiozitate sa introduca la dieta si unele preparate lichide, adica alimente care sunt trecute prin procesor fiind astfel transformate intr-o pasta lichida sau semi-lichida.
De obicei o dieta pe baza de lichide se adopta inainte de o operatie sau post-operatoriu, dar si atunci cand dantura deteriorata sau alte probleme ale cavitatii bucale nu mai permit mestecarea corecta a hranei. Din comoditate insa si alte persoane pot incerca preparatele lichide la dieta pentru ca sunt usor de ingerat si servirea mesei dureaza in aceste conditii doar cateva minute bune si nu jumatate de ora sau mai mult.
O masa lichida nu se serveste totusi oricum, fiind nevoie in primul rand de o temperatura optima a hranei, care de obicei este temperatura camerei, de un just aport de nutrimente in preparatele lichide precum si de o calculare corecta a substantelor nutritive esentiale din compozitia hranei. Persoanele supraponderale, de exemplu, nici nu ar trebui sa ia in considerare o dieta lichida deoarece ei pot usor inregistra cresteri insemnate in greutate in asemenea conditii.
La dieta lichida, numarul meselor este tot de minimum 3 pe zi, cu 2-3 gustari permise si intre mese. Carnea slaba, pestele complet dezosat sau fructele de mare, toate in cantitati moderate, branzeturile si grasimile nesaturate pot fi introduse si acestea intr-un preparat lichid sub forma de piure alaturi de legume, cereale si fructe impreuna cu zeama de pasare, apa, suc natural de citrice, lapte si alte lichide sanatoase. Ingredientele pot fi fierte sau consumate in stare cruda, dar obligatoriu va fi ca toate sa fi fost bine spalate anterior.
Mesele lichide se servesc fara a mai fi necesa…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu