Create pentru a neutraliza mirosurile neplacute ale corpului, deodorantele si antiperspirantele actioneaza dupa principii diferite reusind insa ambele sa faca o treaba buna in ce priveste indepartarea mirosului cauzat de transpiratie sau factorii de mediu. Nu intotdeauna produsele cosmetice comercializate ca deodorante, respectiv ca antiperspirante sunt si sanatoase pentru piele, unele dintre ele ajungand recent in atentia savantilor in medicina din cauza efectelor secundare care pot insoti functia lor primara.
Din punct de vedere tehnic, un deodorant va incerca sa indeparteze mirosul neplacut actionand asupra bacteriilor de la suprafata pielii, care de fapt creeaza acest miros, pe cand un antiperspirant are o eficienta mai ridicata deoarece substantele pe care le contine patrund in piele si de aici in intregul organism, neutralizand mirosul neplacut pentru perioade mai mari de vreme. Din pacate insa antiperspirantele contin si ingrediente suspecte, care pot influenta negativ sanatatea, tot mai des medicii cerand sa folosim sporadic astfel de cosmetice si sa apelam mai des la deodorante.
Deodorantele de calitate pot actiona chiar si pentru durate mai lungi de vreme cu o eficienta sporita, avantajul lor decisiv fiind dat de faptul ca substantele pe care le contin nu influenteaza procesul normal al traspiratiei corpului care ajuta la racirea constanta a temperaturii organismului uman. Spre deosebire de acestea, produsele antiperspirante intervin in desfasurarea procesului natural al transpiratiei, putand de asemenea sa lase si urme de minerale in organism care cu timpul pot deveni foarte toxice.
Antiperspirantele sunt uneori recomandate inclusiv de catre medici, care astfel doresc sa amelioreze transpiratia in exces a unor persoane, dar nici in acest caz nu va fi sanatos sa se apeleze la aceste produse cosmetice pentru durate lungi de vreme. Ca alternativa mai buna pentru cei care transpira in exces sunt recomandate solutiile naturale antiperspirante, care pot fi usor preparate acasa si care contin o serie de ingrediente neutre precum bicarbonatul de sodiu, extractul de aloe vera si alte plante medicale precum si cantitati foarte mici din anumite uleiuri esentiale.
Din multe puncte de vedere, deodorantele de calitate sunt in concluzie superioare antiperspirantelor, dar nu prin efectul de durata pe care il pot avea asupra suprimarii transpiratiei si a mirosului care o acompaniaza cat mai ales prin mentinerea unei bune stari de igiena a corpului fara efecte secundare negative pentru sanatatea omului. Antiperspirantele nu trebuie totusi evitate complet, dar este bine sa se foloseasca cu moderatie pentru a se preveni astfel orice problema de sanatate care ar putea sa apara ca rezultat al folosirii lor indelungate.
foto Northfoto
Adauga comentariu