Sanatate Sarcina si contraceptia

Calitatea de mama nu se impaca deloc bine cu consumul crescut de alcool

Calitatea de mama nu se impaca deloc bine cu consumul crescut de alcoolAlcoolismul nu se defineste intotdeauna prin manifestari violente in prezenta consumului ridicat de alcool sau printr-un comportament eratic, in fazele sale incipiente putand fi recunoscut doar prin atractia aproape instinctiva fata de consumul de alcool ca modalitate la indemana pentru depasirea stresului, persoana care consuma alcool avand altfel un comportament normal, fara alte simptome suspecte.

Femeile tinere si chiar adolescentele sunt in prezent foarte tentate sa depaseasca limitele in ce priveste consumul de alcool, ele evoluand adesea intr-un mediu care incurajeaza acest obicei nociv. Pentru acestea, dar si pentru orice alta femeie care isi doreste intr-o buna zi sa devina si mama, consumul de alcool in exces va avea garantat un impact negativ asupra sanatatii lor, motiv suficient pentru ca dansele sa exercite un control mai strict, preventiv in directia aportului de alcool la dieta lor.

Pentru copii, alcoolismul poate de asemenea avea un impact negativ, fie din cauza mamei, fie ca boala genetica alcoolul urmand sa le faca zile foarte grele. Savantii in medicina au aratat in mod repetat faptul ca alcoolismul se transmite adeseori in familie, copiii avand prostul obicei de a imita desavarsit toate comportamentele pe care le surprind la parintii lor. Mai mult, nu doar parintii, dar si rudele apropiate si chiar alti adulti pot influenta puternic copiii, din acest motiv fiind practic obligatoriu pentru toti cei responsabili sa protejeze copiii de expunere la consumul de alcool.

Din aceste motive, dar si altele care privesc in mod direct sanatatea fatului si a mamei, toate femeile care isi doresc sa aiba copii sau sunt deja mame nu pot consuma alcool decat in cantitati reduse si in mod sporadic, pentru a-si satisface o pofta de moment ori pentru a raspunde unor uzante sociale. Alcoolul consumat in cantitati moderate are de fapt efecte dintre cele mai bune asupra sanatatii, dar acest lucru nu mai este valabil pentru femeile gravide ori cele care alapteaza, acestea fiind sfatuite de medici sa elimine definitiv alcoolul de la dieta pentru a asigura o dezvoltare cat mai armonioasa a copilului.

Aparte de problemele de sanatate, alcoolismul creeaza si o ruptura serioasa a vietii de familie, toti cei care au contact cu o persoana afectata de acest flagel avand foarte mult de suferit. Dependenta de alcool este o boala in toata regula chiar daca unii mai cred ca nu e asa, iar vindecarea nu se va putea produce daca pacientul nu coopereaza suta la suta cu medicii si familia sa.

Pentru femei si in special pentru mame, alcoolismul este un inamic redutabil pe care nu ti-l doresti prezent in propria casa, fiind de aceea echivalat nu de putine ori cu sinuciderea prin gravitatea sa si implicatiile pe care le are asupra intregii vieti de familie. Consumul de alcool trebuie tinut cu orice pret sub un control strict, cea mai buna solutie preventiva fiind considerata absenta alcoolului ca tentatie din locuinta personala si consumul sau moderat sau chiar abstinenta totala.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu