Sanatate Sfaturi si sugestii

De la ferma in farfurie

De la ferma in farfurie
Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre aditivii alimentari. Ne sunt prezentate liste cu E-urile „rele”, „specialistii” ne avertizeaza ca trebuie sa stam intotdeauna cu ochii pe etichete. Sa fim vigilenti cand vine vorba de E-108, in schimb E-146 este bun etc.

Ce sunt pana la urma aceste substante care suscita atat interes? Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile , de a da un gust mai bun alimentelor.
Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor).

„Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari”, spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.

Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.

Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:

• Antioxidantii – acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul, care sunt antioxidanti naturali.
• Acidifiantii – Proteajeaza de asemenea alimentele impiedicand dezvoltarea microbilor. De asemenea, acestia dau gustul inconfundabil anum…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

Iosub Alin

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu