5.
CEREALE :: paine neagra, secara, graham, fulgi
de ovaz, grau, musli ::
Consuma zilnic 5 portii de produse cereale! Acest lucru
este recomandat, deoarece contin celuloza, care regleaza
tranzitul intestinal, dar si amidon, ce iti va furniza
energie!
4. LEGUME :: proaspete sau fierte ::
4 portii zilnice este indicat sa consumi de legume. Acestea
iti vor acoperi necesarul de vitamine si saruri minerale,
iar organismul tau se va pastra sanatos. De asemenea,
iti vor furniza si un plus de celuloza, si, nu in ultimul
rand, proteine de origine vegetala.
3. FRUCTE :: proaspete, congelate sau
uscate ::
Pentru a iti asigura si completa aportul de vitamine si
minerale ai nevoie de 3 portii zilnice din fructele care
iti plac. In plus, iti vei asigura astfel necesarul de
glucide simple (glucoza, fructoza) si complexe.
2. LACTATE / OUA :: lapte, iaurt degresat,
branza slaba, albus de ou ::
Corpul tau are nevoie de calciu, iar 2 pahare de lapte/iaurt
sau 2 bucati de branza sunt suficiente. Laptele are si
un bogat continut in proteine esentiale.
1. GRASIMI :: carne (curcan, pui, vita,
vitel), scoici, crustacee, peste (fiert, gratar, prajit),
supe (de zarzavat, carne) ::
Restul necesarului de proteine va fi acoperit cu 1 portie
zilnica de peste sau carne slaba de pasare / vita. Lipidele
(grasimile) se recomanda a fi de origine vegetala – 1
lingurita de ulei de masline, porumb, floarea soarelui
sau soia si 1-2 lingurite de margarina vegetala/zi.
0. DE EVITAT :: alcoolul de orice fel,
grasimile de origine animala, ouale, dulciurile concentrate
::
Acestea se vor servi cu moderatie, doar la ocazii speciale. |
Adauga comentariu