Statistic, scaderea nivelului de trai declansata de crizele economice conduce mereu la o crestere a violentei in familie, cele mai afectate persoane fiind intotdeauna femeile si copiii, care nici macar nu au la indemana cai utile de prevenire si protectie contra acestui flagel care le afecteaza calitatea vietii.
Conform specialistilor in sociologie si psihologie, exista o relatie stransa intre crizele economice si cresterea violentei in familie, iar lucrurile nu se opresc adeseori doar la practicarea unui limbaj violent si mentinerea unui nivel ridicat de stres intre membrii familiei ci avanseaza rapid catre batai in toata regula si chiar crima sau alte forme extreme de violenta.
Nu doar femeile, dar si barbatii pot fi afectati de violenta in familie, in asemenea situatii ei riscand sa o pateasca uneori mai rau decat femeile deoarece lucrurile aici tind sa ia o intorsatura foarte urata mai ales in conditii de austeritate economica. Cu toate aceste, numarul barbatilor victime ale violentei in familie este mult redus comparativ cu cel al femeilor.
Exista si solutii pentru rezolvarea unor astfel de probleme grave care pun in pericol atat viata de cuplu cat chiar sanatatea membrilor familiei, dar prioritar este ca oficialitatile impreuna cu reprezentantii societatii civile sa infiinteze mai multe centre de primire si asistenta pentru toti cei abuzati, acesta fiind de fapt si primul pas de facut in aceasta directie.
Femeile si copiii sau chiar barbatii trebuie sa stie ca au unde sa se adreseze pentru a discuta problema lor si, in situatiile mai grave, sa stie unde pot gasi un adapost, fie si temporar, plus asistenta psihologica si juridica calificata, astfel aceste victime ale violentei in familie reusind sa isi puna viata pe picioare si sa o ia de la capat mai plini de incredere in propriile forte.
Tot statisticile arata ca violenta in familie conduce in multe cazuri la divort, acest rezultat nefiind neaparat unul negativ, adultul si copiii, acolo unde acestia exista, avand sanse mai bune astfel pentru o viata mai linistita si mai ferita de tot felul de abuzuri casnice. Destul de putine cupluri reusesc sa isi revina dupa astfel de situatii si sa duca o viata de familie implinita si fericita.
Se impune prin urmare luarea de masuri suplimentare pentru protejarea victimelor violentei in familie in special in perioadele de austeritate economica, doar asa putand fi prevenite situatiile grave in care, pe langa batai repetate, adultul si/ sau copiii abuzati risca sa ajunga direct pe patul spitalului sau, mai rau, sa decedeze in urma savarsirii unor acte criminale extreme.
In Romania, exista de multi ani de zile centre de primire si consiliere a victimelor violentei in familie, dar mai sunt inca multe de facut pana ce se va putea spune ca intr-adevar statul roman si societatea civila raspund satisfacator numarului in crestere a persoanelor abuzate in mediul familial. Este nevoie de mai multa implicare si de crearea de noi programe cu adresabilitate mai larga pentru ca si la noi, ca si in alte parti de lume, persoanele abuzate sa fie protejate de violenta in familie si toate efectele sale care scad mult calitatea vietii.
Adauga comentariu