Sanatate Sfaturi si sugestii

Copiii saraci prezinta un risc mai ridicat de depresie!

Copiii saraci prezinta un risc mai ridicat de depresie!Copiii proveniti din familiile care traiesc la limita saraciei sunt mult mai predispusi sa experimenteze, pe durata cresterii, influente negative asupra abilitatilor lor cognitive, fapt care ii expune unui risc mai mare de aparitie a depresiei de la varste destul de fragede. Prin comparatie, riscul de depresie pentru copiii care evolueaza in familii mai stabile d.p.v. financiar este foarte scazut.
 
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington, localizata in St. Louis, Missouri, S.U.A, a desfasurat recent un studiu amplu asupra modificarilor prezente la nivel cerebral si cognitiv pentru copiii provenind din familiile sarace, statul Missouri fiind una dintre cele mai defavorizate zone ale Americii de Nord din acest punct de vedere.
 
Copiii selectati pentru acest studiu au provenit atat din familii sarace cat si familii instarite, iar echipa de medici psihologi si psihiatri care a desfasurat acest studiu a descoperit inca din prima faza a testelor faptul ca la copiii saraci volumul de materie cenusie si alba prezente in creier sunt mai reduse comparativ cu ceea ce s-a observat la copiii care au crescut intr-un mediu protejat de lipsuri materiale.
 
A doua etapa a acestui studiu a presupus administrarea unor teste cognitive pentru ambele grupuri de copii participanti la acest studiu medical, iar rezultatele au aratat clar si aici cat de slabe sunt performantele inregistrate de copiii saraci comparativ cu cele observate la copiii proveniti din familii ceva mai instarite. Acest lucru este valabil atat pentru abilitatile cognitive generale cat si pentru performanta scolara.
 
Medicii americani care au desfasurat acest studiu au lucrat cu esantioane de copii de varsta prescolara (3-5 ani), dar si cu copii din ciclul primar (7-12 ani), astfel rezultatele studiului publicat de echipa de medici de peste ocean fiind mai mult decat concluzive pentru situatia reala prezenta la copiii de toate varstele care provin din familiile sarace ale statului Missouri.
 
In cadrul testelor medicale s-au folosit aparatura de diagnoza prin rezonanta magnetica precum si teste standard aplicate de catre psihologi si de catre psihiatri atat copiilor saraci cat si celor provenind din familii bine situate financiar. Atat analizele prin rezonanta magnetica cat si testele administrate au reliefat un risc marit de aparitie a depresiei la copiii saraci de toate varstele, problemele lor de natura cognitiva avand un impact major si asupra dezvoltarii lor afectiv-emotionale.
 
Printre recomandarile oferite de echipa de cercetatori de la Universitatea Washington la finalul acestui studiu medical, deosebit de util pentru evaluarea corecta a copiilor mai lipsiti de sansa, se numara si initierea unor proiecte viabile de ajutorare a familiilor cu un venit mic si de asemenea un suport mai consistent din partea oficialilor implicati in sistemul de educatie, dar si cel de sanatate pentru sponzorizarea, dar si asistenta continua oferita copiilor care provin din familiile aflate la limita pragului de saracie.
 
Studiul intreprins de catre medicii americani merita luat serios in considerare si de catre autoritatile din tara noastra care pot dezvolta proiecte similare de ajutorare a copiilor nevoiasi, cu siguranta concluziile la care s-a ajuns peste ocean fiind valabile si pentru copiii romani care se dezvolta la noi intr-un mediu marcat de saracie.
 
Solutii exista, asta este clar, dar e important ca aceste solutii sa fie si puse in practica astfel incat copiii nevoiasi de toate varstele sa se poata bucura la randul lor de o crestere armonioasa si performante mai mari atat la scoala cat si in ce priveste dezvoltarea lor afectiva, ei fiind mai protejati asa de depresie sau alte afectiuni psihice mai severe.
 
 
 
 
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu