Sanatate Sfaturi si sugestii

Celulita pe intelesul tuturor

Celulita pe intelesul  tuturorIn mod normal ar fi trebuit sa incep acest articol pomenind de apropiata vara si de disconfortul psihic pe care ni-l creeaza expunerea corpului afectat de celulita.
 
Dar mi-am propus sa ies din tipar dintr-un singur motiv: celulita nu este doar o problema a felului in care aratam, este o afectiune care trebuie tratata. Aparitia ei este semn al unor dereglari ale functiilor organismului si ar trebui sa te ingrijoreze sub aspectul sanatatii si nu al felului in care arati.
 Campaniile publicitare agresive ale firmelor de cosmetice care pun accent pe aspectul estetic au urmarit doar sa educe gustul consumatorului in acesta directie, fara a explica ca celulita nu este doar o problema cosmetica ci si una fizica.
 
O sa incerc mai departe sa-mi argumentez punctul de vedere:
 
Ce este celulita?
 
Potrivit d-lui Dr. Damian Serban, nutritionist sportiv, celulita “Este rezultatul unui proces anormal de stocare a grasimilor” Datorita alimentatiei si a influentei hormonilor,” celulele grase (adipoase) se pot umple cu grasimi si pot creste, depasind de circa 60 ori volumul lor normal, comprimand astfel toate vasele de sange din apropiere rezultand un drenaj incetinit, tesuturi subcutanate inflamate, care dau nastere unui aspect inestetic al epidermei”
 
Celulita apare la peste 90% dintre femeile care au trecut de pubertate si rareori este intalnita la barbate datorita numarului mai mare de adipocite prezente la femei.
 
Celulita afecteaza toate componentele tesutului ( vascularizarea, nervii, fibrele de colagen si elastina, celulele si substanta profunda). Aceasta explica de ce celulita persista indiferent de dieta si nu dispare spontan.
 
In ciuda aparentelor, celulita poate fi intalnita atat la femei cu probleme de greutate cat si la cele cu greutate normala sau slabe fiind direct legata de eliminarea defectuoasa a toxinelor din anumite zone ale organismului. Aceasta determina ingrosarea tesutului conjunctiv, depozitarea toxinelor si ingreunarea circulatie sangelui.

Zonele cele mai afectate de celulita sunt: soldurile, fesele, coapsele, abdomenul si bratele.
 
Este foarte important sa retii ca celulita are un caracter evolutiv in felul poti constientiza aparitia ei si poti lua masuri din timp. Astfel prima data apare senzatia de picioare obosite ce devin palide şi reci seara, semn al unei circulatii sanguine deficitare. Este stadiul premergator aparitie celulitei si momentul cel mai bun ca sa iti iei masuri de prevenire, pentru ca, dupa cum bine stii, este mai usor sa previi dacat sa combati.
Daca nu iei masuri adecvate de imbunatatire a circulatie sanguine, in timp pielea capata pe anumite zone pete si aspect de coaja de portocala. Acesta este stadiul 1 al celulitei.  In stadiul 2, pe piele apar anumite „depresiuni” in pozitia ridicat insotite de senzatia de durere; pielea se ofileste iar sangele circula mai greu spre piele. Esti inca intr-o forma usoara in care procesele nu sunt inca ireverisbile.
Presupunand ca nici acum nu iei nici o masura pentru a ameliora situatia, boala evolueaza, apare fibroza si micronodulii- in stadiul 3. Este un stadiu in care trebuie tras semnalul de alarma, daca acum nu iei masuri, se pot dezvolta schimbari ireversibile.
In ultima etapa a afectiunii se formeaza noduli si macronoduli, in final pielea capata aspect de movilite si desfigureaza corpul, apar dureri la nivelul epidermei.

Cele mai comune cauze ale celulitei sunt:
– factorul genetic,
– anumite tulburari endocrine,
– hrana hiperacida de tip fast-food
– cantitate insuficienta de legume si fructe in alimantatie, ceea ce duce la un aport insuficient de fibre.
– excesul de cafea, de ceai negru, de alcool, nicotina,
– sedentarism
– purtarea hainelor fixe pe corp care pot ingreuna circulatia limfatica si sangvina si pot determina retentia de lichide si toxine in tesutul adipos.
 
Netratata corespunzator, celulita poate cauza probleme precum:
– deformari ale picioarelor, unde soldurile se extind;
– afectiuni cardiovasculare;
– oboseala, nervozitate si chiar depresie;
– migrene, sciatica si nevralgie;
– insomnie.

Pana acum am aflat ce este celulita, care sunt etapele ei de dezvoltare, care-i sunt cauzele si efectele. Este momentul de vorbim si despre combaterea ei.
 
Pentru a combate celulita trebuie ai in vedere ca este necesar sa arzi grasimile, pe de o parte, si sa stimulezi drenarea tesutului conjunctiv (proces care faciliteaza eliminarea din corp a lichidelor in exces), pe de alta parte.

Pentru a atinge aceste doua aspecte iti recomand cativa pasi de urmat:
mananca echilibrat- ai nevoie de o multimtudine de vitamine si mai ales de fibre pe care le gasesti in legumele si fructele proaspete; in plus  aceastea contin un numar mic de calorii . De asemenea, sunt indicate sucurile naturale din fructe si legume.
– consuma alimente sarace in garsimi si inlocuieste carnea rosie cu cea de peste , macar pentru o perioada de timp;
– evita excesele de orice natura; renunta la fumat
– redu consumul de sare, stiut fiind ca aceasta favorizeaza retentia de apa in organism;
– consuma multa apa, aceasta usureaza munca rinichilor de curatare a organismului si favorizeaza eliminarea toxinelor;
fa  exercitii fizice in mod regulat- Sunt cercetari care sugereaza ca persoanele care fac exercitii fizice regulate isi imbunatatesc fluxul sanguin si contribuie la eliminarea substantelor nocive;
– odihneste-te  suficient, odihna fiind un element foarte important al unui stil de viat asanatos.
maseaza-ti in timpul baii zonele afectate de celulita, tinanad cont de stadiul de evolutie al acesteia. Daca pielea e moale, framanta bine tesuturile, ridicandu-le cu degetele. Daca in schimb ea este tare si nu se poate framanta, maseaz-o viguros cu articulatiile degetelor de la mainile facute pumni. Masajul poate fi dureros. Evita vanataile,dar maseaza-te totusi energic si mai ales consecvent.
foloseste plantele medicinale deoarece acestea reactiveaza metabolismul la nivelul hepatic si renal, contribuie la activitatea de purificare si drenare si actioneza totodata asupra circulatiei sangelui. Pot fi folosite atat intern cat si extern.
 
Cele mai des utilizate plante medicinale in combaterea celulitei sunt:
1.Uz intern:


Mararul – infuzie dintr-o lingurita de radacini maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
Papadia – infuzie dintr-o lingurita de radacini maruntite sau din partile aeriene, la 250 ml de apa. Se beau 2 cani pe zi.
Urzica – infuzie dintr-o lingura de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.

2.Uz extern:

Cretusca– infuzie din 50 g de flori, la 1 litru de apa. Se aplica cataplasme calde. Iederadecoct din 200 g planta, la 1 litru de apa, care se fierbe cea 2 ore la un foc mic, completandu-se, din timp in timp, lichidul evaporat. Se fac comprese cu decoct cald care se aplica seara in zonele afectate, schimbandu-se la 1-l 1/2 ora, pe o durata de cel putin 3-4 ore. Tinctura din 20 g de planta macerata 8-l0 zile, in 100 ml de alcool. Se fac comprese cu 20 g de tinctura, la 500 ml de apa calda.
Lemnul cainesc – macerat din 20 g de flori, in 100 ml de ulei, timp de o luna. Se fac frectii in zonele afectate.
Musetelul – masaje cu 10 g de tinctura, la 30 ml de ulei de musetel (20 g de flori de musetel se amesteca cu 2 linguri de alcool; se adauga, dupa cateva ore, 100 ml de ulei, fierbandu-se pe baie de apa 2 ore, timp in care se amesteca din cand in cand; se filtreaza prin presare si se tine in sticle de culoare bruna sau neagra).
Vita-de-viedecoct din 50 g de frunze, la 1 litru de apa. Se aplica cataplasme in zonele afectate.
 
Multe retete de sanatate si frumusete n-au succes, nu pentru ca n-ar fi bune in sine, ci pentru ca le folosim doar cand ne aducem aminte de ele.
 
Primul pas spre o piele frumoasa si neteda este sa faci un program detaliat, iar conditia cea mai importanta pentru a reusi este sa te tii de el!
 
Acum la final, te rog sa-mi spui daca te-am convins ca celulita este mai mult decat o problema de estetica personala!
 
Astept cu deosebit interes raspunsul tau, intr-un comentariu mai jos.
 
Daca gasesti acest articol util, te rog da un like sau un share, in acest fel informatia va ajunge la cat mai multe persoane care se confrunta cu aceasta problema de sanatate!
 
Si NU uita: Consecventa e singura garantie a succesului!
 

www.infuziedesanatate.ro
 
 
 
 
 

Elena Badea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu