Sanatate Sfaturi si sugestii

Ce riscati sezand ore lungi la birou?

Ce riscati sezand ore lungi la birou?Oboseala cronica si cresterea in greutate nu sunt singurele inconveniente pentru sanatate prezente la profesionistii care lucreaza ore intregi asezati in fata calculatorului, alaturi de aceste probleme organismul lor fiind amenintat de boli cronice grave cu un impact major asupra randamentului la locul de munca.
 
Diabetul zaharat de tip 2 este una dintre cele mai comune afectiuni diagnosticate la persoanele care lucreaza din pozitia asezat pentru cel putin 8 ore pe zi, profesionistii care se incadreaza aici avand tendinta de a consuma dulce in exces, fie vorba despre alimente sau bauturi care contin zahar.
 
Diabetul poate fi prevenit doar prin adoptarea unei diete echilibrate, mai saraca in zahar si produse care contin zahar, suplimentar fiind indicat celor care petrec ore intregi pe scaun la locul lor de munca sa faca pauze periodice de aproximativ 10 minute o data la fiecare ora. Cele 10 minute trebuie petrecute activ, respectiv se poate face o mica plimbare, niste exercitii de flexiune, se pot cobori si urca niste scari etc.
 
Exercitiul fizic regulat si plimbarile lungi de placere in afara programuli de lucru sunt de asemenea recomandate tuturor celor care petrec multa vreme la birou, in acest fel putand fi prevenite si periculoasele artroze de tot felul care afecteaza infiorator de multi angajati si in mod aparte angajatele femei, mai usor predispuse la contractarea acestor afectiuni.
 
Problemele grave ale coloanei vertebrale sunt un alt efect secundar al lucrului din pozitia asezat, multi angajati fiind fortati sa lucreze in conditii improprii care favorizeaza aparitia afectiunilor coloanei vertebrale in special in zona cervicala. Si in acest caz, exercitiul fizic va fi de ajutor, dar suplimentar este absolut necesar ca posturile de lucru sa fie proiectate si construite dupa principii ergonomice moderne.
 
Afectiunile de tip circulator afecteaza in proportie mare persoanele care lucreaza din pozitia asezat, aici fiind implicate nu doar vasele de sange care alimenteaza picioarele, dar si inima si arterele sale majore. Lucrul la birou genereaza doze marite de stres si este imperios necesar, alaturi de pauzele mai dese si active, sa se deprinda metode bune de eliminare a stresului pe durata programului de lucru.
 
Afectiunile ochilor sunt frecvent intalnite la profesionistii care lucreaza multe ore pe zi in fata calculatorului, uneori putandu-se ajunge la conditii cronice de sanatate cand medicii nu mai pot oferi un tratament eficient de recuperare. Pentru a se preveni astfel de probleme de sanatate este indicat ca o data la 20-30 de minute sa se mute privirea intr-un colt mai indepartat al biroului (camerei de lucru) permitand ochilor sa se relaxeze asa pentru cel putin jumatate de minut. Un alt exercitiu util recomandat de medici este clipitul des din ochi care va permite de asemenea ochilor sa se relaxeze multumitor.
 
Respectarea programului de odihna, dieta echilibrata, evitarea stresului, multa miscare fizica in afara programului de lucru si adoptarea unui stil mai activ de viata sunt toate masuri utile de prevenire a bolii indiferent de mediul de lucru, iar pentru cei care lucreaza ore intregi din pozitia asezat astfel de masuri preventive vor fi inca si mai binevenite permitand desfasurarea activitatii profesionale in conditii mai bune si de asemenea prelungind simtitor speranta de viata pentru angajatii care isi desfasoara activitatea profesionala ani lungi de zile in asemenea conditii.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu