Sanatate Sfaturi si sugestii

Cat de sanatoasa este painea de pe piata?

Cat de sanatoasa este painea de pe piata?
Multi dintre noi suntem usor contrariati sau de-a dreptul nemultumiti atunci cand descoperim pe eticheta unui produs de panificatie ingrediente suspecte, cu denumiri savante, care ne fac imediat sa ne intrebam daca produsul in cauza este sanatos pentru consumul zilnic sau daca nu prezinta anumite pericole pentru sanatate, prin consumarea sa zi de zi, pe perioade foarte mari de timp.

Painea pe care ne-o procuram din comertul romanesc, fie vorba de paine alba, integrala sau neagra, contine intotdeauna astfel de ingrediente de tipul E-urilor alimentare, menite unele sa ii potenteze gustul, altele sa creeze o textura placuta, iar altele sa actioneze drept conservant. Este de aceea bine sa cunoastem rostul lor si gradul de toxicitate pentru organism pe care il poarta fiecare dintre ele ca sa putem apoi sa alegem cea mai buna paine, de la cel mai serios producator de pe piata.

De obicei, pe lista ingredientelor pentru fabricarea painii, folosite de un producator cu traditie nu vom intalni mai deloc E-uri suspecte sau periculoase pentru sanatatea noastra, dar nu intotdeauna putem achizitiona paine de la asemenea producatori de renume si astfel ajungem sa ne procuram painea de la producatori necunoscuti, care pot introduce in lista ingredientelor si unele substante cu grad mare sau mediu de risc pentru sanatate. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt:

1. Propionatul de calciu – este vorba despre un ingredient cu rol de conservant artificial sau natural, care impiedica formarea mucegaiului, dar care a fost des asociat cu probleme precum somnolenta la brutarii care prepara painea, probleme de digestie la cei mici si alte simptome, care toate vorbesc impotriva consumarii repetate a painii sau produselor de panificatie care contin acest E alimentar, cunoscut si sub denumirea de E282;

2. Grasimi sau uleiuri partial hidrogenate – acestea sunt asa-numitele grasimi trans, provenite din prelucrarea grasimilor vegetale, periculoase pentru sanatate daca se con…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu