O bautura foarte populara peste tot in lume, cafeaua se consuma in cantitati uriase, existand pe piata in sortimente foarte variate, unele continand cafeina, iar altele fiind procesate suficient pentru a raspunde si cererilor consumatorilor care nu tolereaza ori nu au voie sa consume aceasta substanta.
Considerata altadata a fi mai sanatoasa decat cafeaua standard, cafeaua decafeinizata este in prezent serios pusa sub suspiciune deoarece cercetari recente au aratat potentialul sau negativ in producerea si agravarea unor boli precum osteoporoza, ulcerul sau bolile sistemului circulator.
Responsabile pentru acest lucru sunt atat substantele intalnite in mod obisnuit in cafea cat si alte substante care apar in urma procesarii pentru obtinerea de cafea decafeinizata, motiv suficient de solid pentru ca medicii sa recomande pe viitor moderatie in consumul de cafea, indiferent daca e vorba despre cea obisnuita sau despre cafeaua decafeinizata.
Ca urmare a consumului de cafea decafeinizata, persoanele care servesc in mod regulat aceasta bautura se pot astepta si la urmatoarele efecte secundare:
– cresterea aciditatii gastrice;
– probleme de circulatie ca urmare a aportului crescut de acizi grasi non-esentiali din cafea;
– cresteri ale colesterolului negativ din sange;
– aparitia osteoporozei la persoanele in varsta ca urmare a scaderii aportului de calciu in organism;
– reumatism si artrite;
– glaucom;
– cresterea toxicitatii ficatului etc.
Cafeaua decafeinizata, la fel ca si cafeaua normala poate deci cauza cam aceleasi probleme de sanatate si nu este cu nimic mai sanatoasa decat cafeaua obisnuita. Este de aceea intelept sa se limiteze si consumul de cafea decafeinizata, aceasta putand fi inlocuita cu bauturi mai putin acide, care sa nu contina nici cafeina.
Sucul de morcovi si sucul de mere, ceaiul rosu, ceaiuri din plante medicinale, limonada si alte bauturi neindulcite sau indulcite doar cu produse naturale vor putea inlocui cu succes cafeaua, mai ales pentru persoanele in varsta aceasta bautura putand sa aduca multe neajunsuri de sanatate si fiind de aceea bine sa se consume doar in cantitati moderate.
Adauga comentariu