Sanatate Sfaturi si sugestii

Boli cu transmitere sexuala specifice publicului feminin

Boli cu transmitere sexuala specifice publicului femininBolile cu transmitere sexuala specifice femeilor sunt deosebit de riscante pentru sanatatea organismului vostru si au repercusiuni majore asupra activitatii sistemului imunitar, partea proasta fiind ca multe dintre aceste boli isi manifesta simptomele mult prea tarziu, ele nefiind de regula dureroase si neprezantand simptome vizibile, lucru care intarzie diagnosticarea lor la timp urmata de instituirea unui tratament de urgenta.

Multe femei pot suferi in prezent de o boala cu transmitere sexuala (BTS) fara a realiza acest lucru chiar si dupa trecerea unui an de zile, afectiuni de tipul gonoreei, tricomonazei sau a chlamydiei fiind dificil de diagnosticat la domiciliu si generand de regula simptome care pot trimite la false infectii de tip urinar sau iritatii minore cauzate de lipsa de igiena sau alti factori de risc.

Orice afectiune cu manifestari in zona organelor genitale si/sau a anusului trebuie din acest motiv supusa analizei unui medic specialist, acesta reusind de cele mai multe ori sa puna un diagnostic corect si sa prescrie apoi un tratament eficient, uneori de lunga durata, dar cu sanse bune de vindecare completa a bolii.

Chlamydia

Alaturi de tricomonaza, chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala specifice femeilor, numarul de paciente diagnosticate sau susceptibile ca ar avea aceasta afectiune fiind intr-o continua crestere in principal din cauza prezentarii tarzii la medicul specialist.

Aparand mai frecvent la femeile de varsta tanara (16-28 ani), chlamydia nu da simptome evidente, doar o treime dintre persoanele suferinde putand acuza scurgeri vaginale suspecte, senzatia de ardere la urinare sau dureri abdominale recurente. Simptomele sunt mai accentuate la menstruatie, dar multe femei aleg sa ignore simptomele odata ce au depasit problemele generate de menstruatie.

Netratata, infectia cu chlamydia se poate raspandi necontrolat cauzand infertilitate, afectiuni cronice ale organelor genitale si boli inflamatorii diverse. Tratamentul este totusi foarte eficient, odata diagnosticata boala infectia putand sa dispara cu un tratament corect chiar si dupa trecerea a doar o saptamana de zile. Cazurile cronice sunt mai greu de tratat si necesita prezentarea periodica la medic.

Spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuala, chlamydia se transmite facil nu doar prin sex vaginal sau anal ci si prin sex oral si de aceea este puternic recomandat sa va faceti teste de rutina macar de doua ori pe an mai ales atunci cand aveti o viata sexuala bogata si schimbati mai des partenerii vostri sexuali.

Gonoreea

La fel ca si in cazul chlamydiei, gonoreea poate ramane nediagnosticata pe durate lungi de vreme in absenta controalelor periodice la medicul specialist. Este o boala care de asemenea nu genereaza simptome foarte vizibile sau dureri intense, iar atunci cand exista simptome acestea pot fi usor confundate cu cele specifice infectiilor urinare, din acest motiv trebuind sa va prezentati de urgenta la medic chiar si daca suspectati doar o simpla infectie a tractului urinar.

Spre deosebire de infectia cu chlamydia, gonoreea nu poate fi tratata la fel de facil, mai ales atunci cand diagnosticarea se face tarziu, situatie in care tratamentul instituit va reusi sa vindece doar partial aceasta boala periculoasa pentru organismul feminin. Si gonoreea, la fel ca si chlamydia se transmite de asemenea prin sex vaginal, anal sau oral, fapt care va obliga sa va prezentati periodic la medicul specialist mai ales atunci cand schimbati des partenerii de sex.

Tricomonaza

O boala tot mai prezenta in societatea noastra moderna, tricomonaza se transmite si pe alte cai decat cele sexuale, respectiv folosirea la comun a prosoapelor si a altor obiecte de igiena personala, si este o afectiune care mareste exponential riscul contractarii temutului virus HIV daca nu este tratata la timp.

Caracterizata prin secretii vaginale urat mirositoare, prurit, disconfort la urinare sau dureri pe durata actului sexual, tricomonaza poate fi tratata eficient si complet cu antibiotice din generatia moderna, pentru aceasta fiind insa puternic recomandata prezentarea la medicul specialist pentru controale periodice, tricomonaza, la fel ca alte boli cu transmitere sexuala, fiind destul de greu de diagnosticat.

Herpesul genital

O alta boala versatila cu transmitere sexuala este si infectia cu virusul Herpes Simplex care se manifesta periodic prin aparitia unor semne exterioare care pot insa disparea si aparea facand diagnosticarea acestei boli destul de dificila. Simptomele sunt mai prezente in prezenta unui nivel marit de stres, iar tratamentul poate sau nu sa dea rezultate, dupa fiecare caz in parte.

Herpesul genital prezinta riscuri marite mai ales pentru femeile gravide, putand fi transmis, la fel ca si alte BTS catre bebelus. Diagnosticat corect, herpesul genital va permite medicului specialist sa recurga la operatia prin cezariana cu riscuri mai mici de transmitere a herpesului genital la copil.

Herpesul genital este, pentru moment, o afectiune cronica, fara tratament eficient, dar permite desfasurarea unei vieti normale, inclusiv in plan sexual daca se iau toate precautiile necesare pentru a se preveni infectarea altor persoane cu acest virus deosebit de periculos.

Infectia genitala cu HPV (papilomavirus)

O alta boala specifica societatii noastre moderne, virusul cunoscut sub denumirea generica de HPV a facut ravagii printre femeile de toate varstele pana de curand cand s-a identificat si introdus un vaccin special pentru prevenirea acestei infectii la femei.

Punand un risc marit de contractare a cancerului cervical, infectia genitala cu HPV (papilomavirus) poate fi diagnosticata cu precizie, dar nu va fi la fel de usor de tratat, in prezent, in afara vaccinului mai sus amintit, neexistand medicamente cu eficienta marita pentru eliminarea completa a acestui tip de infectie genitala.

Din fericire, exista si multe situatii in care infectia genitala cu HPV (papilomavirus) este rezolvata direct de catre organismul femeii infectate, sistemul imunitar reactionand puternic si eliminand cu succes papilomavirusul.

Nu omiteti deci de la dieta voastra alimentele si suplimentele destinare stimularii activitatii sistemului imunitar pentru a reusi la randul vostru sa faceti fata unei astfel de infectii in eventualitatea in care o puteti contracta pe cale sexuala.

HIV/SIDA

In sfarsit, o boala despre care se vorbeste mai putin in ultima vreme, dar care continua sa faca ravagii nu doar in randul populatiei feminine, dar si la barbati si copii este infectia cu temutul virus HIV, mai prezenta la femei intr-o proportie semnificativ mai mare decat la barbati sau la copii.

Foarte putine lucruri trebuie mentionate aici, infectia cu virusul HIV si masurile preventive fiind intens mediatizate in ultimii ani. Nu exista inca un tratament, dar au aparut recent alternative eficiente la tratamentele standard ale acestui tip de BTS, melitina (o toxina obtinute din veninul de albine) dand deja sperante mari pacientilor suferinzi de infectia cu virusul HIV.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu