Inca prezente din abundenta in comertul nostru romanesc, teflonul si aluminiul folosite la producerea recipientelor si ustensilelor pentru gatit sunt considerate in prezent drept materiale care pun la risc marit sanatatea organismului uman, mai multe studii medicale recente venind sa confirme atentionari ale savantilor in medicina care dateaza tocmai din anii '80, perioada cand recipientele de gatit din aluminiu si mai ales cele imbracate in teflon erau lansate cu mare tam-tam pe piata de consum.
In ciuda eforturilor producatorilor de renume de recipiente si ustensile de gatit care au incercat mereu sa minimimeze riscurile puse de gatitul in astfel de conditii, vocea savantilor in medicina nu a putut fi totusi amutita, de nenumarate ori in ultimele decade acestia atragand atentia asupra efectelor secundare serioase ale gatitului in recipiente de teflon/aluminiu, statisticile medicale aratand fara de tagada faptul ca aceste materiale pun an de an in pericol sanatatea tuturor celor care le folosesc in mod repetat.
Cresterea toxicitatii organismului sau probleme ale aparatului circulator sunt doar o mica parte dintre problemele generate de gatitul in cratite/tigai/oale imbracate cu teflon sau confectionate din aluminiu, in mod normal aceste materiale trebuind sa fie de mult interzise de catre factorii de raspundere daca ar fi fost consultate mai in detaliu descoperirile si recomandarile cercetatorilor care au analizat indeaproape impactul negativ asupra sanatatii omului pe care il are gatitul in recipiente care contin teflon sau aluminiu.
Faimoasele tigai si/sau cratite neaderente, acoperite cu teflon, elibereaza substante foarte periculoase pentru sanatatea organismului uman chiar si daca atunci cand stratul de teflon este deteriorat doar superficial, iar toxicitatea acestor recipiente continua sa creasca odata cu trecerea timpului si descompunerea stratului subtire de teflon in zeci de compusi deosebit de periculosi pentru sanatatea noastra.
In mod similar, recipientele de gatit confectionate din aluminiu elibereaza de asemenea particule de metal care intra direct in sangele nostru, in timp aceasta situatie conducand la aparitia unor complicatii serioase de sanatate sau chiar la instalarea bolii Alzheimer care a fost deja corelata in mai multe studii medicale cu gatitul in recipiente din aluminiu.
Nu de putine ori, teflonul este utilizat pentru a acoperi chiar recipiente confectionate din aluminiu, in asemenea situatii riscul de imbolnavire fiind dublu deoarece si toxicitatea acestor recipiente va creste proportional odata cu trecerea timpului. O cratita sau o tigaie din aluminiu acoperita cu teflon sau fara teflon devine o adevarata bomba cu ceas dupa aproximativ 1 an de zile de la achizitionarea sa, si este de aceea recomandat sa schimbam mai des recipientele de gatit daca preferam aluminiul si/sau teflonul in bucataria noastra.
Mai sigure pentru sanatate, dar si mai utile pentru un gatit de calitate sunt recipientele si ustensilele de gatit confectionate din fonta, ceramica sau din sticla speciala, rezistenta la temperaturi ridicate, medicii si specialistii culinari recomandandu-va sa gatiti mai ales in astfel de recipiente si sa renuntati incetul cu incetul la oalele, tigaile sau cratitele fabricate din aluminiu sau teflon pentru a va bucura asa de un plus de sanatate, dar si de un gust mai bun al tuturor preparatelor voastre favorite.
Adauga comentariu