In esenta, contraceptivele au sarcina de a impiedica fertilizarea ovulului de catre spermatozoizi, existand mai multe metode de atingere a acestui obiectiv, unele de natura hormonala, care altereaza ciclul menstrual, iar altele de natura fizica, actionand ca niste bariere care blocheaza accesul spermatozoizilor catre ovul.
Cele mai cautate metode de contraceptie sunt bineinteles cele de natura fizica, de tipul prezervativului si a spermicidelor, a prezervativului pentru femei sau alte metode mai noi de blocare sau neutralizare a spermatozoizilor. Aceste metode de natura fizica nu aduc modificari activitatii organismului si de aceea sunt mai sanatoase, dar nu neaparat si mai eficiente.
Anticonceptionalele, adica metoda hormonala de prevenire a contraceptiei, pot fi administrate sub forma de pastile sau de injectii si sunt extrem de eficiente pentru prevenirea sarcinii deopotriva la adolescente cat si la femeile adulte. Din pacate, anticonceptionalele sunt complet ineficiente pentru prevenirea bolilor sexuale si de aceea combinarea lor cu metodele fizice de contraceptie este mai mereu recomandata.
De data foarte recenta, Implantul Contraceptiv este o metoda inedita de prevenire a sarcinii prin inserarea sub pielea bratului a unui tub cu hormoni de aproximativ 3cm care actioneaza asemenea unei pastile contraceptive, modificand ciclul menstrual prin eliberare lenta de hormoni pe durata mai multor zile. Implantul contraceptiv este la fel de eficient ca si pastilele contraceptive, dar nu previne de asemenea bolile sexuale.
Medicii recomanda combinarea celor doua metode de contraceptie pentru prevenirea sarcinii, dar si a bolilor cu transmitere sexuala si de asemenea recomanda la fel de calduros si abstinenta precum si practicarea sexului cu un partener stabil, evitandu-se contactul sexual in perioada critica a ciclului menstrual. Anticonceptionalele pot genera si efecte secundare daca se folosesc prea des, iar metodele fizice de contraceptie nu previn intotdeauna cu succes sarcina.
Lumea anticonceptionalelor include si produse de origine naturista precum si metode alternative de prevenire a sarcinii, dar nici acestea nu prezinta o eficienta mare, fiind in plus si suspecte multe dintre ele. Este de aceea bine ca sexul sa se faca in perioadele cand conceptia nu este posibila, abstinenta fiind alternativa optima pentru restul timpului.
foto Northfoto
Adauga comentariu