Sanatate Sfaturi si sugestii

Alternati cafeaua de dimineata cu ceaiuri bogate in antioxidanti consumate in restul zilei!

Alternati cafeaua de dimineata cu ceaiuri bogate in antioxidanti consumate in restul zilei!Statistic, romanii consuma cafea in cantitati considerabil mai mari decat bauturile din planta de ceai (Camellia sinensis) sau alte sortimente de ceai de calitate, excesul de cafea contribuind astfel in mod nefericit la aparitia unor boli periculoase care apar pe fondul dezhidratarii cronice cauzata de ingerarea abuziva de cafea pe parcursul intregii zile.

La nivel mondial, situatia sta totusi mai bine, ceaiul fiind a doua bautura din lume consumata frecvent dupa apa plata, un fapt inregistrat ca pozitiv de catre factorii responsabili cu sanatatea populatiei gratie beneficiilor certe pentru stimularea imunitatii organismului pe care le poate aduce aportul suplimentar de ceai la dieta.

Romanii consuma in mod traditional si sporadic ceaiuri din plante aromate si/sau medicinale, in scop curativ sau de placere, dar nu au inca acces larg la varietatile sanatoase si delicioase ale plantei de ceai din cauza preturilor de specula practicate de catre comerciantii romani, pe piata interna existand si varietati ale plantei de ceai Camellia sinensis la pret redus, dar de provenienta indoielnica si care nu respecta mereu standardele internationale de calitate.

Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul galben, ceaiul rosu de calitate superioara sau chiar si mai "umilul" ceai negru sunt comercializate in Romania la preturi care depasesc de multe ori bugetul romanului de rand, acesta fiind de fapt si motivul principal pentru care multi dintre noi inca nu am reusit sa alternam fericit ceaiul cu cafeaua la dieta noastra regulata.

Din punct de vedere stiintific, atat ceaiul cat si cafeaua, consumate cu moderatie, sunt bauturi sanatoase, recomandate noua de catre medici pentru aportul bun de antioxidanti precum si pentru cresterea starii de bine peste zi, dar nu intotdeauna acest lucru va fi valabil pentru toata lumea, existand si categorii de persoane care nu au voie sa introduca cofeina in dieta lor din considerente de sanatate.

Ceaiurile din plante, altele decat Camellia sinensis, precum ceaiul rosu (Rooibos) sau ceaiurile aromate fara cofeina si/sau cele medicinale pot fi totusi consumate chiar si de catre persoanele suferinde, cu aprobarea expresa a medicului specialist, astfel de bauturi calde fiind o alternativa buna la consumul de apa si alte lichide necesare pentru hidratarea corespunzatoare a organismului uman.

Avand certe efecte antiinflamatorii si antialergice, bauturile delicioase din planta de ceai (Camellia sinensis) pot fi consumate fara probleme de catre persoanele sanatoase, aportul de ceai putand contribui suplimentar si la imbunatatirea activitatii sistemului circulator, prevenirea diabetului si a cancerului, detoxifierea organismului, controlul greutatii corporale si alte beneficii pentru sanatate demonstrate in mod stiintific de-a lungul anilor.

Este in concluzie recomandat sa alternam cafeaua de dimineata cu bauturile favorite din planta de ceai sau alte ceaiuri din plante, la alegere, consumate peste zi, pentru a beneficia de un plus de sanatate si a ne bucura deopotriva de plusul de antioxidanti din boabele de cafea precum si de sursa importanta de sanatate si tinerete pe care o ofera varietatile diverse ale plantei de ceai Camellia sinensis si alte plante cu efect benefic asupra rejuvenarii si stimularii imunitatii organismului nostru.

Romanii, la fel ca multe alte popoare inaintea lor, vor beneficia din plin de aceste avantaje pentru sanatate odata cu reducerea treptata a preturilor practicate pentru sortimentele de ceaiuri de buna calitate de pe piata noastra, in prezent contravaloarea a 100 de grame de ceai verde, ceai oolong sau ceai alb cultivate organic depasind lejer suma de 20-25 de lei in magazinele noastre de profil, nefiind astfel de mirare faptul ca romanii aleg sa consume mai degraba cafea decat ceai, cafeaua ramanand si pe viitor un produs mai accesibil, dar si mai periculos pentru sanatate atunci cand este consumata frecvent si in absenta unui aport suplimentar de apa plata.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu