O alimentație nu poate fi echilibrată fără cantitatea corespunzătoare de grăsimi. Este un lucru știut și respectat de majoritatea oamenilor. Avem, însă, de făcut un pas cel puțin la fel de important: proporția între grăsimile saturate și uleiurile ce conţin grăsimi nesaturate trebuie schimbată!
Aceasta este concluzia unui studiu realizat în 40 de țări și publicat la finalul lui 2013. Cei mai mulţi oameni nu includ ȋn meniul lor suficiente uleiuri bune – acelea care ajută la prevenirea bolilor inimii.
Astfel, ȋn 29 din cele 40 de țări acoperite de studiul în cauză, consumul de grăsimi saturate (grăsimile nesanatoase, care cresc nivelul colesterolului), este mai mare decât cel recomandat. Acelaşi studiu relevă că ȋn jumătate din aceste țări, consumul de uleiuri nesaturate (cele care ajută la menținerea nivelului colesterolului in limite normale), este mai mic decât cel necesar în mod normal în alimentația unui adult care vrea să fie sănătos.
„Grăsimile ar trebui să se regăsească în alimentaţie în proporţie de 30%, dintre care 20% ar trebui să reprezinte uleiurile bune. Este important să avem în alimentaţia zilnică uleiurile nesaturate, în special cele ce contin acizi grasi esentiali. Instituţiile internaţionale de sănătate recomandă ca pe cât posibil să ȋncercăm să înlocuim grăsimile rele – cele saturate şi trans, cu cele bune, nesaturate -în categoria cărora se regăsesc acizi grasi Omega 3 şi Omega 6”, subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.
Uleiurile de tipul Omega 3 şi Omega 6 au un rol esenţial ȋn alimentaţie, ȋntrucât contribuie semnificativ la menţinerea colesterolului rău ȋn limite normale şi luptă ȋmpotriva apariţiei bolilor cardiovasculare.
Unul dintre cele mai bogate alimente în Omega 3 este peștele. Sursele de Omega 3 şi Omega 6 sunt: fructele oleaginoase (nucile, alunele,migdalele şi fisticul), produsele care au la baza uleiuri vegetale – maioneza sau margarina de nouă generație si diferite uleiuri vegetale consumate ca atare (precum cel de rapiţă, de in, de floarea soarelui).
Adauga comentariu