Exista multe prejudecati si in legatura cu ce ar trebui sa afcem sau sa nu facem ca sa fim sanatosi. Unele dintre acestea sunt atat de vechi incat, desi suna ridicol, nu indraznim sa credem ca ar fi false, iar altele suna foarte credibil, insa nu au nici o baza stiintifica. Cu toate acestea, „intelepciunea populara” are si sfaturi bune pentru sanatate, nu i se spune degeaba „intelepciune”. Invata insa sa distingi miturile de realitate si nu lasa ca obiceiuri si prejudecati nefondate sa iti complice viata. Iata si cateva dintre aceste mituri demontate de catre specialisti.
Se spune ca nu ar trebui sa iesi afara cu parul ud, pentru ca vei raci. Adevarul este ca desi ti se va face putin frig, nu te vei imbolnavi. In cadrul unui experiment facut in Anglia la Common Cold Research Unit (Unitatea pentru Cercetarea Racelii Obisnuite), un grup de voluntari a fost inoculat nazal cu un virus de raceala. Dupa inoculare, jumatate dintre ei s-au protejat si au stat la caldura, iar cealalta jumatate au iesit uzi, de la dus si au stat jumatate de ora pe hol, abia apoi s-au imbracat, dar au mai tinut pentru cateva ore sosete ude in picioare. Concluzia: faptul ca iti este frig nu iti afecteaza imunitatea.
Mai ales in copilarie, sigur ai auzit ca daca te uiti crucis ramai asa. De fapt, nu patesti nimic daca nu faci asta pentru mult timp. Si nici daca te strambi nu ramai stramb. Cu toate acestea, desi nu este un obicei periculos, uitatul in crucis poate fi obositor pentru muschii oculari daca este mentinut mai mult de cateva secunde. Ca orice altceva faci in exces si asta te poate obosi.
Copiii si nu numai ei adora guma de mestecat. Mereu ai fost avertizat sa nu o inghiti, pentru ca ti se lipeste de stomac si ramane acolo cativa ani. Se intampla uneori sa inghiti mici obiecte, insa majoritatea sunt tratate de organism ca orice bucatica mai dura de aliment. Nu ti s-a intamplat niciodata, de exemplu, sa inghiti samburi de cirese? Si guma, ca si aceste obiecte, este eliminata din sistemul digestiv dupa cateva zile. In ciuda faptului ca nu poate fi digerata, specialistii spun ca este putin probabil si ca o guma inghitita sa cauzeze dureri de stomac.
Cel putin o data, sigur ai pus pe cineva sa te sperie ca sa scapi de sughit. Ai reusit? Majoritatea remediilor casnice pentru sughit, precum oprirea respiratiei sau bautul apei cu inghitituri mici si tinandu-ti respiratia nu au nici o dovada clinica in privinta eficientei. Desi nu se cunoaste nici un truc stiintific pentru oprirea sughitului, la inceputul anilor ’70 s-a publicat intr-un ziar american ca un remediu eficient impotriva sughitului ar fi sa inghiti o lingurita de zahar granulat. La acea vreme, se facuse chiar si un studiu care arata ca lingurita de zahar a oprit sughitul la 19 pacienti din 20.
Se crede ca o cana de lapte caldut te ajuta sa adormi. Este adevarat ca laptele contine un aminoacid numit tryptophan, care are un astfel de efect, insa cantitatea in care se gaseste in lapte este foarte, foarte mica. Asta inseamna ca ar trebui sa bei cateva galeti de lapte pentru un cat de mic efect de somnolenta. Cu toate acestea, pediatrii spun ca cel putin in cazul copiilor, paharul de lapte caldut face parte dintr-un ritual de calmare inainte de a merge la culcare. De aceea, laptele ii poate ajuta sa se linisteasca si sa adoarma mai bine, avand un efect placebo.
Adauga comentariu