Diete Sanatate

10 mituri false din diete – partea I

10 mituri false din diete - partea IMulte dintre dietele foarte populare nu sunt bazate pe observatii stiintifice si nu functioneaza pentru toata lumea, iar unele chiar contravin sfaturilor nutritionistilor. Daca vrei sa iti pastrezi sanatatea si sa arati asa cum iti doresti, trebuie sa te informezi si sa pui mereu pe primul loc starea ta de bine. Nu degeaba sa spune ca sanatatea inseamna frumusete. Iata ca in timp, specialistii demonteaza miturile incluse in diverse diete si arata ca ceea ce se crede ca ajuta la slabit, poate fi doar o capcana, fara a avea vreun efect benefic sau avand chiar efecte negative.

Mitul 1: Daca mananci putin si des iti cresti metabolismul.
Teoretic: Daca mananci cate putin, digeri mereu si metabolismul se accelereaza si arzi mai multe calorii per total.
In realitate: Cat de des mananci influenteaza prea putin metabolismul. Ceea ce determina cu adevarat cat de repede orgnaismul tau arde calorii atunci cand nu faci efort fizic este chiar marimea corpului tau si mai ales proportiile „componentelor” sale. Un corp mare si musculos arde cu siguranta multe calorii, de aceea sportivii de exemplu, au nevoie de un aport mai mare de calorii.
Ce trebuie sa faci: Ai grija de muschii tai, adica de masa musculara. Atunci cand slabesti, o mare parte din kilogramele pe care le pierzi sunt muschi, asa ca ar fi bine sa faci si exercitii pentru a-ti intari musculatura daca urmezi o dieta. Poate te va motiva si mai mult sa stii ca un kilogram de tesut muscular arde in medie 30 de calorii pe zi, in timp ce unul de grasimi arde intre 4 si 6 calorii.

Mitul 2: Pastele ingrasa.
Teoretic: Pastele sunt carbohidrati. Carbohidratii sunt transformati de organism in zaharuri si depozitate apoi sub forma de grasimi. 
In realitate: Nu carbohidratii in sine ingrasa, ci excesul de calorii, fie ele sub forma de carbohidrati, proteine sau grasimi. Nu trebuie sa renunti la carbohidrati nici macar la dieta, cu atat mai mult cu cat acestia se gasesc in multe alimente esentiale pentru sanatate, precum fructele, legumele si cerealele integrale. Motivul pentru care sunt atat de blamati carbohidratii este acela ca oamenii sunt tentati cel mai mult sa exagereze in cazul acestora.
Ce trebuie sa faci: Poti manca fara nici o grija paste, dar atentie la portii! Nutritionistii spun ca o portie de paste nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de persoana inainte de a fi gatite.

Mitul 3: Nu trebuie sa mananci seara, mai ales dupa ora 20.
Teoretic: Pana acum se credea ca arzi pe parcursul zilei caloriile ingerate in prima parte a zilei, iar ceea ce mananci seara se transforma in grasimi si se depun.
In realitate: Corpul digera si foloseste caloriile in acelasi fel indiferent de ora. Este adevarat ca raman mai mult in organism daca dupa ce mananci lenevesti in pat, dar imediat ce incepi sa te misti vor incepe sa se consume, chiar daca asta se intampla a doua zi. Adevaratul motiv pentru care nu sunt recomandate gustarile la ore tarzii este acela ca pe fondul oboselii tendinta este de a alege mancaruri nesanatoase.
Ce trebuie sa faci: Daca obisnuiesti sa mananci popcorn, biscuiti sau dulciuri inainte de culcare, renunta la ele si vei slabi fara sa-ti dai seama cateva kilograme intr-un an. Poti manca in schimb legume sau fructe prospete sau cereale cu lapte, mai ales daca obisnuiesti sa mergi la culcare tarziu si ti se face foame pe parcursul serii. Tendinta de a manca prea mult si nesanatos apare mai ales daca mananci prea putin pe parcursul zilei. De aceea, ai grija sa nu stai fara sa mananci mai mult de 5 ore, altfel risti sa te infometezi. Nu uita ca portiile si gustarile trebuie sa fie totusi mici.

Mitul 4: Dietele sunt cea mai buna metoda pentru a slabi.
Teoretic: Sa urmezi o dieta stricta temporar este cel mai usor mod de a scapa de cateva kilograme.
In realitate: Aproape toate dietele presupun reducerea drastica a aportului de calorii. Insa schimbarile temporare in alimentatie nu au decat efecte… temporare.
Ce trebuie sa faci: Nu urma o dieta stricta cu un numar limitat de zile. Alege sa faci o schimbare in felul in care mananci, o schimbare definitiva! Gaseste un plan alimentar care sa ti se potriveasca si transforma-l in noul tau stil de viata. Si aici se aplica regula „Fara excese”, pentru ca oricat de sanatoase ar fi alimentele, in cantitati mari nu te ajuta deloc sa slabesti, din contra. Numarul de calorii pe care le ingerezi trebuie sa fie corelat cu cel al celor pe care le arzi, pentru a-ti mentine greutatea.

Mitul 5: Cu cat mananci mai putine calorii, cu atat slabesti mai mult.
Teoretic: Mananci mai putin, cantaresti mai putin.
In realitate: Este extrem de frustrant sa te infometezi si risti sa te alegi cu probleme grave ale aparatului digestiv si nu numai. In plus, corpul se adapteaza unui consum scazut de calorii si dupa un timp greutatea ta va stagna.
Ce trebuie sa faci: Renunta la ideea de a te infometa. Daca vrei sa slabesti, afla de cate calorii ai nevoie pentru a-ti mentine greutatea actuala si redu-le cu un numar acceptabil, care sa nu te faca sa simti mereu ca iti este foame; 250 de calorii reduse ar trebui sa fie suficient pentru a te ajuta sa slabesti aproximativ 13 kilograme intr-un an, fara a face ceva in plus. Putin sport pe langa aceasta masura te va ajuta sa scapi chiar de ceva mai multe kilograme.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu