Sanatate Sfaturi si sugestii

10 Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa achizitionezi lentile de contact

Trecerea de la ochelarii de vedere la lentile de contact este usoara daca esti pregatit pentru tranzitie!

10 Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa achizitionezi lentile de contact

Ce lentile de contact sunt mai potrivite pentru tine? Sunt greu de intretinut? Este dureros sa le aplici? – Este perfect normal sa ai cateva temeri inainte sa faci acest pas. 

Conform incadrarii de catre Ministerul Sanatatii, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale, iar achizitia lor trebuie facuta doar in urma unui consult medical de specialitate. Fie ca iti doresti sa porti lentile de contact medicale cu dioptrie, fie lentile de contact colorate, ai nevoie sa stii caracteristicile ochiului tau (dioptrie, diametru si raza de curbura). Medicul iti va furniza aceste informatii sub forma unei prescriptii medicale pentru lentile de contact si iti va sugera ce material, regim de folosire si brand se potriveste cel mai bine fizionomiei ochiului si stilului tau de viata.

Mergi la controlul oftalmologic pregatit

Este bine sa nu porti machiaj cand mergi la control. Asta inseamna sa renunti la rimel si la farduri pentru ca doctorul sa poata vedea clar fiecare parte a ochiului.

Intelege cum se va desfasura controlul medical

Doctorul va face un examen oftalmologic si te va intreba despre stilul de viata pe care il ai. Dupa aceasta, iti va aplica lentilele de proba, se va asigura ca te simti confortabil cu ele, iti va verifica vederea si te va invata cum sa le aplici si sa le indepartezi singur.

Decide impreuna cu medicul ce tip de lentile de contact se potriveste stilului tau de viata

Daca te decizi sa porti lentile de contact, ai sub 30 ani, esti un tanar cu multe activitati, ar trebui sa-i spui medicului oftalmolog ca doresti sa-ti prescrie lentile de contact zilnice. Este cel mai sigur mod de a le purta, mai ales daca esti foarte ocupat si nu esti foarte meticulos in curatarea lor. Poti sa le arunci dupa fiecare folosire, astfel nu va mai trebui sa te preocupe intretinerea lor.

Toata lumea poate purta lentile de contact, chiar cei cu astigmatism

Cei mai multi dintre pacientii cu astigmatism cred ca nu exista si nu pot purta lentile de contact, pentru nevoia lor de corectie. Acest fapt nu mai este adevarat de foarte multi ani, a ramas un mit care tot continua sa fie perpetuat. In ultimii ani producatorii de lentile de contact s-au adaptat tehnologiei si nevoii de corectie a purtatorilor si au diversificat renumitele brand-uri cu lentile de contact zilnice pentru astigmatism.

Doar pentru ca sunt lentile cosmetice/colorate fara dioptrie, asta nu inseamna ca trebuie sa neglijam instructiunile corecte de intretinere si utilizare a lor.

Doar pentru ca se folosesc in scopuri cosmetic, nu inseamna ca nu se mai incadreaza in clasa dispozitivelor medicale. Vederea si corneea ta vor trebui verificate in continuare, chiar daca nu suferi de o afectiune a vederii. Sunt grozave, sunt amuzante, exista multi pacienti care le poarta insa, trebuiesc monitorizate si acestea. Nu poti imprumuta lentilele de contact!

Pastreaza suportul pentru lentile de contact in conditii extraordinare de igiena

Cea mai mare greseala este sa clatesti suportul cu apa de la robinet. Acesta se curata si se dezinfecteaza cu solutie speciala pentru lentile de contact. Totodata, este indicat sa fie inlocuit cu unul nou, la fiecare 3 luni. Cea mai mare parte a germenilor si bacteriilor este izolata in suportul pentru lentile.

Solutiile “No rub (Fara Frecare)” nu sunt recomandate

Majoritatea medicilor si producatorilor de lentile de contact si solutii recomanda curatarea temeinica a lentilele prin frecare. Indicatorul “No Rub” de pe ambalajul unor solutii nu trebuie luat in considerare. Tocmai acea frecare curata de fapt suprafata lentilei de contact, indepartand astfel proteinele, bacteriile si germenii.

Nu uda lentilele de contact

Scoate-ti lentilele de contact inainte de dus sau cand vrei sa inoti. Exista un micro- organism care se numeste Acanthamoeba, este foarte rar, dar se gaseste in apa de la robinet, in jacuzzi, in piscina si in lacuri. Aceasta ii afecteaza mai mult pe cei care poarta lentile de contact decat pe cei care nu poarta. Motivul nu este inca inteles pe deplin, insa exista ipoteze ca aceasta se infiltreaza intre lentila de contact si cornee, astfel timpul de contact direct este mai mare.

Daca nu iti poti indeparta lentilele de contact, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti pastrezi calmul

Daca te panichezi poti face doar mai mult rau decat bine. Chiar daca este miezul noptii si ai purtat toata ziua lentilele de contact, singurul lucru pe care il mai poti face este sa te duci la culcare. A doua zi de dimineata mergi la medicul oftalmolog, acesta o poate vedea la microscop si o poate indeparta. Nu purta lentilele mai mult decat sunt ele prescrise. Nu toate lentilele de contact sunt adreate purtarii continue. Cele mai multe se poarta pe timpul zilei, pana la 12-14 ore. Pentru port extins cere intotdeauna sfatul medicului si achizitioneaza lentilele potrivite.

Daca din greseala ai adormit cu lentilele de contact, nu le indeparta de indata ce te trezesti

 Toata lumea adoarme accidental cu lentilele de contact aplicate. In mod normal nu ar trebui sa fie nicio problema, insa nu le scoate imediat dupa ce te-ai trezit. Aplica picaturi oftalmice si lasa-le sa se lubrifieze inainte. Daca incerci sa scoti lentila de contact uscata poti leza corneea. Daca observi modificari de vedere, sau daca ochii iti sunt rosii si simti disconfort, mergi la un control in cel mai scurt timp posibil.

Pentru mai multe informatii despre lentilele de contact sau pentru comandarea lor, te asteptam pe www.medlens.ro!

Sursa fotografie: Shutterstock.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu