Se spune ca dragostea este un drog, insa in realitate ea ne ajuta sa fim mai sanatosi. Desi poate parea suprinzator, un grup de cercetatori a constatat in urma studiilor desfasurate, ca iubirea are o contributie importanta la starea de sanatate a organismului. Conform oamenilor de stiinta, printre beneficiile pe care ti le aduce dragostea nu se numara doar plimbarile romantice si compania in serile friguroase. Se pare ca dragostea iti prelungeste viata, iti imbunatateste imunitatea si rezistenta la durere, grabeste vindecarea ranilor, scade tensiunea arteriala si te apara de stres si in plus iti scade sansele de a dezvolta afectiuni psihice. S-ar spune ca e un adevarat „elixir al vietii” nu?
La prima vedere aceste lucruri par greu de crezut, insa cercetatorii par a avea dovezi solide. Ei au descoperit ca partenerii din cuplurile fericite produc mai putin cortizol atunci cand sunt stresati, ceea ce inseamna ca sistemul lor imunitar este mai putin afectat de acest hormon. Prea mult cortizol face din organism o prada usoara pentru raceala si gripa si favorizeaza depunerea grasimii in jurul organelor interne, crescand astfel riscul aparitiei unor afectiuni precum diabetul, bolile de inima si cancerul. Ba mai mult, un studiu realizat la Ohio State University a dus la rezultate surprinzatoare: dragostea vindeca ranile. Experimentul a fost realizat pe 42 de cupluri casatorite, care au acceptat sa li se faca mici rani, apoi sa aiba comportamente diferite: sa se certe sau sa fie draguti unul cu celalalt. S-a constatat ca in cazul cuplurilor in care climatul a fost unul de afectiune ranile s-au vindecat cu o zi sau doua mai repede decat in cazul celor care s-au contrazis sau au avut o relatie ostila.
Un alt mare beneficiu al iubirii este acela ca mentine creierul in forma. Adica avand mereu companie, exersam mereu gandirea logica si comunicarea, abilitati care se atenueaza uc trecerea timpului in cazul singuratatii si izolarii. In plus, cei care au o relatie fericita sunt mai feriti de depresii de orice fel si de senilitate la batranete.
Imbratisarile, semn de afectiune, declanseaza eliberarea unui hormon numit oxitocina, cel care da senzatia de fericire. Asta inseamna ca mai multe imbratisari aduc mai multa fericire intr-un cuplu si ca bonus, scade tensiunea arteriala. Tot la capitolul atingere, chiar si simplul fapt ca iti tii partenerul de mana este benefic. Asta s-a constatat in cadrul unui studiu facut la University of Virginia, la care au participat 16 cupluri. Sotiilor li s-a aplicat un mic soc electric, in timp ce reactiile lor cerebrale le erau monitorizate. Dupa aplicarea socului, femeile au tinut de mana mai intai un strain, ceea ce a redus putin din stres, apoi si-au tinut de mana sotul, ceea ce a avut un efect semnificativ de diminuare a stresului cauzat de soc.
Statisticile arata ca dragostea este benefica mai ales pentru barbatii casatoriti, care traiesc mai mult si au sanse mai putine sa devina deprimati sau alcoolici decat amicii lor celibatari. Femeile casatorite sunt si ele mai putin afectate de boli cronice si depresie decat prietenele lor necasatorite. Concluzia? Dragostea inseamna sanatate! Sa fiti iubiti!
Adauga comentariu