În ultima vreme visez tot mai rar, iar atunci când mi se întâmplă să visez nu reţin mai nimic. Mi s-a întâmplat însă câteva nopţi la rând să am acelaşi vis îngrozitor… Se făcea că eram copil şi mă aflam împreună cu sora mea mai mică pe peronul unei gări. Un tren venea în viteză, ea urca, eu rămâneam ţipând şi alergând în urma trenului că am pierdut-o printre călătorii grăbiţi. Şi asta, în fiecare noapte…
M-am întrebat, după nopţile acelea cumplite, în care mă trezeam fără să ştiu dacă e vis sau aievea, ce sunt, de fapt, coşmarurile. Răspunsul pare să fie simplu – la fel ca şi visele obişnuite, coşmarurile sunt reacţii fiziologice şi psihologice care apar în timpul somnului. Ele sunt, de fapt, expresia unei angoase, a unei frici recente, a unor disfuncţionalităţi de natură variată şi reflectă, de obicei, un eveniment din viaţa cotidiană. Aşa se explică faptul că la copii coşmarurile sunt mai frecvente decât la adulţi. Bebeluşii au adesea coşmaruri pentru că informaţiile acumulate peste zi generează emoţii puternice care îşi găsesc exprimarea în mediul nocturn, copiii de grădiniţă visează adesea că sunt părăsiţi de mama lor (pentru că asta se întâmplă de fapt, în realitate, când sunt lăsaţi dimineaţa la creşă). Cei mai mari visează adesea fantome şi monştri pe care îi văd la televizor sau despre care citesc în cărţile cu poveşti. Fiecare vârstă are propriile coşmaruri.
Există însă şi coşmaruri care au legătură cu trecutul, cu amintiri care şi-au pus amprenta asupra sufletelor noastre. Există, de asemenea, coşmaruri cauzate de anumite boli sau, cel mai frecvent, de indigestie. Indiferent de cauza lor, coşmarurile spun multe despre inconştientul unei persoane. Iar atunci când un coşmar se repetă, devine periculos pentru confortul psihic. Ignorarea nu este nici pe departe soluţia ideală în astfel de cazuri. Specialiştii susţin că există metode diverse de îndepărtare a coşmarurilor, iar cea mai eficientă pare să fie aceea de a reinventa scenariul unui coşmar vizualizându-l sau scriindu-l înainte de culcare. Repetând procedeul în fiecare seară, în timp finalul înfricoşător al coşmarului se va transforma conform scenariului auto-creat, căpătând o nuanţă mult mai pozitivă.
Cele mai frecvente coşmaruri şi interpretarea lor
Moartea, accidentele, boala – primul impuls este de a căuta în acest gen de vise valenţe premonitorii. De fapt, ele reflectă grijile exagerate pe care ni le facem pentru persoanele dragi sau pentru noi înşine. Propria moarte în vis poate semnifica o schimbare radicală în propria viaţă sau sfârşitul unei perioade dificile.
Urmărirea – este unul dintre cele mai frecvente coşmaruri; fie că este vorba despre un individ sau despre un animal feroce care ne urmăreşte peste tot, acest gen de coşmar reflectă fuga de ceva care trebuie recunoscut. Pentru a şti exact despre ce este vorba, este necesară o analiză onestă a propriilor temeri din viaţa reală.
Clădiri care se prăbuşesc – imaginea traduce o lipsă de stabilitate emoţională, incapacitatea de a rămâne în picioare în faţa diverselor probleme din propria existenţă. Este genul de coşmar care apare adesea la persoanele cu stări depresive.
Monştri (sau alte personaje imaginare) – sunt apariţii frecvente în coşmarurile copiilor şi corespund adesea unui pericol imperceptibil (violenţă, sexualitate etc) şi care nu poate fi stăpânit. Aceste coşmaruri apar datorită fricii de necunoscut.
|
Adauga comentariu