Moda Tendinte

Lada de zestre a bunicii…

Lada de zestre a bunicii...Anul trecut a fost unul al reîntoarcerilor…La vreme de criză, moda a găsit metoda cea mai potrivită de a reduce din costuri, în acelaşi timp readucând în prim plan moda de pe vremea bunicii. Aşa a aparut (sau reapărut pentru unele ţări) conceptul de vintage clothing. Însă de la o simplă tendinţă a modei, se pare că mişcarea a luat amploare, şi azi regăsim la tot pasul haine, bijuterii, ochelari, genţi şi orice altceva..vintage. Şi cum termenul nu-şi putea găsi un echivalent în plaiurile mioritice, el a fost preluat ca atare, desemnând, pe lângă sensul de “vechi” şi pe cel de “cool”.
 
Desigur, dacă multe dintre tinere au reuşit să împrumute câte ceva din stilul anilor ’60-’80, făcând-o cu graţie şi naturaleţe, pentru multe dintre consumatoarele de mall-uri, moda vintage a venit ca o adevărată ciudăţenie. Tocmai de aceea poate, înainte de a alege o ţinută care se vrea a fi vintage, e bine să reţinem câteva caracteristici esenţiale ale tendinţei.
 
Hainele vechi, şi deopotrivă accesoriile, nu se găsesc cu uşurinţă. Abia odată cu crearea curentului, s-a pus accentul tocmai pe reutilizarea hainelor, în defavoarea impulsului de a arunca orice piesă care iese din tendinţe. Răscoloind astfel prin lada bunicii, poţi găsi adevărate comori. Problema apare atunci când lada e plină de lucruri care nu se potrivesc între ele…Nu putem avea o ţinută vintage decât din cap până în picioare, orice combinaţie între modern şi retro fiind cel puţin ciudată, în acest context. Aşadar, dacă ne hotărâm să adoptăm stilul, fie şi pentru o ieşire în oraş, trebuie să alegem cu grijă mai ales pentru perioada în care ne încadrăm. Poate tocmai de aceea ne aflăm în faţa unei dileme când vine vorba de a alege între lada de zestre şi magazinele de profil.
 
Un alt aspect care poate periclita felul în care ne construim o ţinută vintage sunt tocmai locurile din care ne procurăm piesele de vestimentaţie. Cum nu toată lumea a moştenit hainele înaintaşelor, au apărut peste noapte tot soiul de bouticuri autotintitulate astfel. Ei bine, aşa cum însăşi tendinţa o cere, unele dintre acestea nu sunt decât fostele magazine second-hand, care suferind astfel o schimbare de imagine, speră să atragă mai mulţi clienţi. Nimic periculos pentru modă până în acest moment, însă ce ne facem cu acele haine, fie ele şi vintage, care nu s-au încadrat şi nu se încadrează în nici un trend?
 
Soluţia…a avea o ţinută întradevăr vintage presupune un studiu prealabil. Dacă vrem să fim precum Madonna în tinereţe sau vrem să mergem şi mai în spate, spre moda anilor ’60, atunci măcar să o facem în cunoştinţă de cauză. A fi vintage aşadar nu înseamnă doar a purta haine vechi, uzate, eventual şi rupte…Cum înseşi vedetele care au promovat curentul (Julia Roberts, Kate Moss) au arătat-o, e nevoie de gust, simţ al valorii şi mai ales o oarecare ştiinţă a timpului..

foto Northfoto

Cristina Ghiban

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu