Momentele pe care le cream spre a ne arata dragostea ar trebui sa fie un lucru potrivit pentru toate varstele si Dragobetele este unul din acestea. Sa ne facem un mod de viata in a ne arata cinstirea, respectul, iubirea si spiritul de sacrificiu fata de persoana iubita si dragostea ne va fi rasplatita!
Dragobete este fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubăreţ nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic, plin de enegie şi veselie, el era la daci zeul care, ca un "naş cosmic", oficia în cer la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. Şi la noi, ca şi în Slovenia, există credinţa căpăsările se "logodesc" în această zi, acum e momentul în care natura reînvie la viaţă. Credinţa s-a transmis către oameni, astfel încât, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor şi animalelor. În ziua lui Dragobete tinerii se primenesc în haine curate de sărbătoare şi pornesc cu voie bună înspre padure pentru a culege ghiocei, viorele, tămâioare pe care le aşează la icoane şi le folosesc la diverse farmece de dragoste. Înspre ora prânzului, fetele pornesc în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat şi nu unul oarecare, ci acela care le îndrăgeşte. De îşi prinde aleasa, acesta îi fură o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simbolizează legământul lor de dragoste pe întregul an de zile.
Cercei din argint cu coral roşu
Cercei din argint realizaţi manual din coral roşu (piatra pasiunii şi iubirii). Se prind pe ureche cu tortiţe mobile deschise la spate.
Pandantiv din argint cu piatră de cuarţ roz
Pandantiv din argint realizat manual cu piatră de cuarţ roz natural, faţetat (piatra iubirii necondiţionate), decorat vesel în tehnica granulaţiei.
Un alt obicei al fetelor este de a strânge omătul netopit, apa de ploaie sau de izvor, cu mare grijă pentru că se spune că e "născută din surâsul zânelor", aceasta având proprietăţi magice pentru a le face mai frumoase şi mai drăgăstoase.
Flăcăii strânşi în cete sau mulţimile de fete obişnuiesc ca, în ziua de Dragobete, să îşi cresteze braţul în formă de cruce, după care îşi suprapun tăieturile, devenind astfel fraţi, respectiv surori de cruce.
Tradiţia mai spune că, în această zi, când biserica creştină sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, oamenii îşi întrerup toate muncile, curăţindu-şi şi aranjându-şi însă casa, pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu va veni singur, ci însoţit de aşa-numitele zâne Dragostele, ce le şoptesc vorbe de amor îndrăgostiţilor.
Dacă fetele nu se întâlnesc de Dragobete cu băieţii, nu vor avea parte de iubire tot anul. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se certe cu ele, căci altfel îi aşteaptă o primăvară cu ghinion şi un an neprielnic. Atât băieţii cât şi fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire întreg anul, iar ca iubirea să rămână vie trebuie ca tinerii şi nu numai ei în opinia noastră, să se sărute în această zi.
Nu este voie să plângi în ziua de Dragobete căci lacrimile care curg de Dragobete sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
Prilej de bucurie şi veselie, Dragobetele reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român, iar românii care cunosc legenda Dragobetelui o celebrează pe 24 februarie a fiecărei primăveri şi, ca şi altădată, în această zi sunt sărbătoriţi cei care se numescDraga, Drăguţa, Dragoş sau Drăgan.
Momentele pe care le creăm spre a ne arăta dragostea ar trebui să fie un lucru potrivit pentru toate vârstele. Să ne facem un mod de viaţă în a ne arăta cinstirea, respectul, iubirea şi spiritul de sacrificiu faţă de persoana iubită şi dragostea ne va fi răsplătită!
Dăruiţi şi purtaţi în aceste momente unice, alături de familie sau de persoanele iubite, fie bijuterii din argint cu piatra lunii (piatra iubirii şi speranţei), fie bijuterii din argint cu coral roşu (piatra pasiunii şi iubirii), fie bijuterii din argint cu cuarţ roz (piatra iubirii necondiţionate) sau bijuterii din argint cu ametist (piatra spiritualităţii şi piatra lunii februarie) şi veţi simţi căldura acestora în jurul vostru şi veţi fi mereu protejaţi.
Dăruiţi şi purtaţi în aceste momente unice, alături de familie sau de persoanele iubite, fie bijuterii din argint cu piatra lunii (piatra iubirii şi speranţei), fie bijuterii din argint cu coral roşu (piatra pasiunii şi iubirii), fie bijuterii din argint cu cuarţ roz (piatra iubirii necondiţionate) sau bijuterii din argint cu ametist (piatra spiritualităţii şi piatra lunii februarie) şi veţi simţi căldura acestora în jurul vostru şi veţi fi mereu protejaţi.
Accent Bijuterii vrea să facă parte din bucuria dumnevoastră şi în zilele ce urmează. Pe data de 1 martie, mărţişorul se dăruieşte înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşusau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric despre care vom vorbi mai pe larg data viitoare. :).
Adauga comentariu