Accesorii Moda

Bijuteriile feminine si simbolistica lor

Putina lume mai stie acest lucru, dar initial bijuteriile erau purtate prioritar in scop protector, aceste obiecte avand desigur si un rol decorativ, femeia fiind privita in antichitate ca o fiinta deopotriva de frumoasa pe cat era de fragila si avand nevoie de un plus de ajutor si putina "magie" care sa o pazeasca de fortele rele care actionau peste tot in lumea omului.
 
Concepute in moduri deosebit de ingenioase, bijuteriile din lumea antica complimentau natura diafana si placuta a femeii, protejand-o in acelasi timp de "ochiul rau", accidente diverse, animale periculoase si alte primejdii neasteptate. Alte bijuterii aveau rolul de a mari frumusetea femeilor, conferindu-le acestora si mult noroc in viata si un destin favorabil inca din primii ani ai adolescentei lor.
 
Bijuteriile feminine si simbolistica lorDiferentiate dupa varsta si categoria sociala din care facea parte o femeie, bijuteriile putea simboliza puritatea si inocenta fetelor bune de maritat, statutul de femeie casatorita sau cel de mama, pozitia influenta in societate si alte aspecte care, la fel ca si imbracamintea, diferentiau o femeie in mod clar dupa situatia sa matrimoniala si statutul sau social.
 
Colierul, de exemplu, avea un dublu scop, acela de a pazi femeile de deochi (ochiul rau) cat si de a transfera asupra lor toate energiile pozitive prezente in metalul pretios si/sau pietrele pretioase care intrau in compozitia colierelor antice. Un simbol al dragostei, colierul era adeseori oferit in dar viitoarelor mirese cu scopul de a atrage si a intari afectiunea dintre indragostiti.
 
O varianta inedita a colierului, folosita in mod special de catre oamenii fara stare in preajma sarbatorilor importante ale anului a fost dintotdeauna colierul din flori, oferit si in prezent fetelor si femeilor in anumite parti ale lumii pentru a le predispune catre dragoste, erotism si voie-buna. Intr-o asemenea situatie, florile trebuiau sa fie intotdeauna proaspete, iar aroma lor putea fi mai diafana sau mai puternica in functie de erotismul situatiei si de traditiile specifice anumitor sarbatori de peste an.
 
Cerceii au fost si acestia purtati initial ca talismane menite sa protejeze femeile de rau. Multe traditii mentioneaza cerceii si ca bune ajutoare in medicina traditionala, in trecut crezandu-se faptul ca cerceii au un rol terapeutic pentru sanatatea ochilor, sanatatea mentala si de asemenea pentru eliminarea "umorilor", respectiv a toxinelor din organism.
 
Cu timpul cerceii au devenit si obiecte decorative, pastrandu-si functia lor terapeutica, dar cunoscand si stilizari din ce in ce mai sofisticate menite sa faca placere ochiului si sufletului privitorilor. Cerceii grei, care alungeau lobii urechii, erau preferati deoarece se credea ca femeile cu lobii bine dezvoltati erau mai sanatoase si de asemenea ca se bucurau de protectia speciala a zeilor.
 
Bratara este una dintre cele mai vechi bijuterii cunoscuta omului, bratarile in antichitate putand fi confectionate din materiale simple, precum piatra sau bronzul, dar si din materiale mai scumpe, fie pure, fie in combinatie cu alte materiale mai comune. Stilizate in diverse forme geometrice sau decorate cu motive animale ori antropomorfe, bratarile simbolizau in mod universal energiile solare si erau dorite de catre femei pentru a atrage aceste energii benefice asupra persoanei care le purta.
 
In sfarsit, inelul a fost introdus relativ tarziu printre bijuteriile favorite ale femeilor, inele de forme diferite si confectionate din materiale diferite putand fi purtate atat pe degetele de la mana cat si pe degetele de la picioare. Nu de putine ori asociat zeitei Venus, inelul a devenit cu timpul o bijuterie foarte importanta pentru femei, forma sa perfecta sugerand propriile eforturi catre perfectiune ale femeii care il poarta, inelul incluzand astfel in simbolistica sa si o protectie suplimentara pentru sanatatea fizica si mentala a femeilor.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu