Animale de companie Lifestyle

Un caine dresat inseamna mai putin stres de Sarbatori!

Un caine dresat inseamna mai putin stres de Sarbatori!Cainii "needucati" nu demonstreaza de regula un comportament obedient, aceste animale lasandu-se ghidate in toate mai degraba de propriile instincte decat de comenzile si instructiunile verbale primite din partea omului. Scolile de dresaj canin exista tocmai pentru acest motiv, respectiv pentru a ajuta stapanii sa comunice mai bine cu animalul de companie si pentru a invata in acelasi timp cainele sa raspunda prompt comenzilor primite de la proprietarul sau prin stabilirea unei relatii solide intre animal si om, o relatie bazata pe incredere si respect reciproc.
 
De Sarbatori, cainii au nevoie mai mult poate decat oricand de un plus de disciplina, acum stapanii lor fiind prea ocupati cu pregatirile festive si petrecerile de sfarsit de an si acordand mai putina atentie propriului animal de companie. Un caine bine dresat nu isi va stresa stapanii in aceasta perioada daca i se cere acest lucru in mod expres insa lucrurile nu vor mai fi la fel in cazul cainilor care nu au beneficiat de sedinte adecvate de dresaj si care vor cauza constant batai de cap stapanilor lor facand tot ce le trece lor prin cap.
 
Proprietarii de caini care sunt interesati sa ofere sedinte de dresaj profesional animalului lor de companie, dar care nu reusesc sa identifice dresorul cel mai potrivit pentru patrupedul lor ar trebui sa tina seama si de urmatoarele criterii de selectie atunci cand cauta un profesionist care urmeaza sa le transforme catelul intr-un animal mai ascultator si mai receptiv la solicitarile lor directe:
 
1. Un dresor priceput nu foloseste niciodata aceleasi metode de dresaj pentru rase diferite de caini si nici pentru caini din aceeasi rasa, dar cu temperamente diferite, metoda de dresaj aleasa de acesta fiind o rezultanta a evaluarii psihologice a animalului corelata cu asteptarile specifice ale proprietarului si de asemenea cu alte medode de dresaj adecvate doar pentru cainele in cauza si nu pentru un alt exemplar.
 
2. Odata demarate sedintele de dresaj, se vor alterna diverse tehnici bazate uneori pe criteriul pedeapsa-recompensa, iar alteori pe metode diferite de conditionare a cainelui, important aici fiind ca dresajul pe ansamblu sa demonstreze atat consistenta cat si continuitate, cainii raspunzand pozitiv atunci cand nu sunt fortati sa faca ceva impotriva vointei lor ci li se acorda respect si timp pentru a intelege pe deplin ce se asteapta de la ei.
 
3. Dresajul cainelui implica automat si un "dresaj" al proprietarului patrupedului, sedintele de instruire cerand obligatoriu prezenta si implicarea directa a stapanilor de animale de companie care vor deprinde la randul lor cele mai eficiente tehnici de relationare cu propriul lor caine. Un dresor care nu pune accent puternic si pe aceasta parte a dresajului nu va fi deci un dresor bine pregatit.
 
4. Dresajul inceput la varsta frageda decurge mai usor, dar necesita chiar si asa prezenta unui adevarat profesionist. Adevarata valoare a acestui profesionist va fi mai bine pusa in evidenta atunci cand se va lucra cu un caine adult, cu cat mai bine decurgand aici lucrurile cu atat mai bine pregatit fiind dresorul cu pricina. Este de altfel recomandat sa cereti referinte de la alti posesori de caini care au inceput dresajul mai tarziu, iar daca acestia va vor recomanda un anume dresor aducandu-va ca dovada a profesionalismului sau comportamentul cainilor lor puteti sa le urmati sfatul deoarece asa veti fi siguri ca si cainele vostru se va bucura de un dresaj de calitate.
 
5. Nu in ultimul rand, e bine de retinut si faptul ca dresorii cu tarife mari nu sunt neaparat si dresorii cei mai potriviti pentru cainele vostru, un adevarat profesionist practicand tarife diferite si accesibile in functie de fiecare client in parte si, desigur, in functie de asteptarile mai mici sau mai mari ale proprietarului in directia unui dresaj mai complet sau doar un dresaj de baza care sa asigure o buna relatie de incredere intre om si animal, o relatie augmentata si de un plus de obedienta din partea patrupedului.
 
 
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu