Stiai ca poti petrece Sarbatorile fara sa daunezi naturii? Noi am meditat asupra acestui aspect si ne-am gandit ca poate pe viitor vom avea o lectie de oferit celor din jur, sa rasplatim natura si sa fim un model.
Este adevarat, ne-am distrat in perioada Sarbatorilor de iarna, toti sim ca totul este mai luminos, mai placut, oferta pietei de consum mai imbietoare si, in general, exista o atmosfera festiva care te binedispune. Este probabil unul dintre putinele momente cand ne permitem sa ne relaxam pe deplin, odihnindu-ne mai mult decat de obicei.
Exista insa si o parte intunecata a Sarbatorilor de iarna care se reveleaza sub adevarata sa infatisare imediat dupa intrarea in noul an, iar aici este vorba despre tonele de deseuri nereciclabile si resturile menajere care vor polua in exces mediul inconjurator in primele luni din noul an calendaristic. Este motivul pentru care merita sa acordam o atentie mai mare la tot gunoiul pe care il aruncam in nestir, fiind bine sa ne si distram pe cinste, dar si sa fim ceva mai prietenosi cu solul si curgerile de apa din localitatea noastra.
De multi ani incoace, impactul negativ asupra mediului din perioada Sarbatorilor de iarna este mai ridicat in Romania spre deosebire de alte tari membre ale Uniunii Europene desi edilii romani incearca prin eforturi laudabile, dar nu si deosebit de eficace sa reduca aceasta poluarea excesiva din luna decembrie si lunile ianuarie si februarie din noul an cand atat spatiile verzi cat si mare parte din zonele citadine precum si zonele turistice intens populate sunt afectate serios de mizeria lasata neglijent de noi toti pe toata perioada petrecerilor de sfarsit de an si mult timp dupa ce acestea sunt deja uitate.
Schimbarea de mentalitate catre o abordare in spirit ecologic a Sarbatorilor de iarna nu e deloc dificil de adoptat, fiind de ajuns sa nu ne mai lasam prada inertiei care ne ghideaza in aceasta perioada si sa reciclam corect toate resturile menajere si alte deseuri care se aduna vrand-nevrand prin casele noastre pentru a proteja astfel mediul inconjurator de efectele negative ale poluarii apelor, solului si chiar de poluarea fonica care afecteaza in mod excesiv atat bebelusii si bolnavii cat si animalele de casa sau pe cele comunitare.
Sarbatorirea zilelor de Craciun si a Anului Nou in familie este o formula prietenoasa in raport cu mediul inconjurator, mai nimeni dintre cei care aleg sa isi tina petrecerile de sfarsit de an acasa nereprezantand o amenintare din punct de vedere ecologic deoarece deseurile si resturile menajere sunt depuse corect la tomberon de unde sunt mai apoi ridicate la intervale periodice de catre angajatii administratiei publice locale. Tot mai putini dintre cetatenii romani arunca in ultima vreme la intamplare gunoiul in zona unde locuiesc, dar exista desigur si exceptii, respectiv persoane care pun la grea incercare rabdarea si bugetul autoritatilor locale.
La polul opus, petrecerea Sarbatorilor de iarna in afara localitatii, prin cele mai diverse zone turistice din tara sau chiar si din strainatate aduce mai mereu un risc crescut pentru sanatatea mediului inconjurator, in astfel de situatii multi romani aruncand fara jena si complet la intamplare cantitati insemnate de deseuri nereciclabile fie in zonele verzi, fie direct intr-o apa curgatoare sau un lac de munte, iar aceste deseuri nu vor fi ridicate la fel de repede ca cele din marile orase, putand uneori trece si luni bune de zile pana ce autoritatile sa se poata ocupa de curatarea temeinica a mizeriei lasata in urma de turistii iresponsabili.
Solutia pentru aceasta problema tine bineinteles de un grad crescut de civilizatie si de constientizarea de fiecare dintre noi a impactului profund pe care il putem avea asupra mediului, dar si asupra calitatii vietii noastre, nu intamplator fiind de ani buni de zile martori la adevarate dezastre de tip ecologic care ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mica sau mai mare. Adoptarea unei mentalitati de tip ECO este deci de bun augur inclusiv pentru o schimbare inspre bine a traiului nostru de zi cu zi si, cu cat mai repede vom reusi sa intelegem acest lucru, cu atat mai simplu va fi ulterior sa facem tot posibilul pentru a nu mai cauza daune mediului inconjurator.
Este o alegere inspirata inclusiv pentru perioadele mai relaxate ale anului, asa cum este si cazul Sarbatorilor de iarna cand toata lumea consuma mai mult decat de obicei si se face si risipa peste masura din toate. Chiar si in astfel de conditii, putem sa ramanem civilizati si atenti la problemele de mediu pe care le putem cauza din neglijenta, si este o modalitate chiar placuta de a intra in noul an mai "curati" si mai aproape de toate cele care ne fac sa indragim mai mult propria localitate sau locatiile mirifice unde alegem sa ne petrecem sfarsitul de an cu mare fast.
Adauga comentariu