Casa si gradina Lifestyle

Totul despre covoare


Covoare si tesaturi - amenajari interioare

Tesaturile sub forma de covor dateaza de mii de ani, indeplinind pe langa functiile sale practice si un rol simbolic, precum cel de rugaciune al musulmanilor, de exemplu. Ca accesoriu decorativ al unei locuinte, covoarele au si proprietati care le fac sa fie si utile: protejeaza pardoseala, izoleaza termic si atenueaza zgomotele. Valentele decorative ale unui covor nu se opresc doar la culoare, forma, model si marime, dar covorul poate crea o legatura intre elementele amenajarii sau poate fi tusa de “diferit” a unei incaperi, poate delimita un spatiu sau poate marca un loc de joaca.

Uneori, doar schimbarea covorului poate da un aspect de camera reamenajata, fiind o modalitate mai ieftina, mai rapida si mai usoara de a schimba “look-ul” incaperii decat modificarea altor elemente, precum usi, ferestre sau ziduri. De aceea, alegerea unui covor trebuie facuta corect, astfel incat sa se obtina efectul dorit in interiorul camerei existente. Textura si fibra materialului din care sunt confectionate covoarele trebuie sa fie adecvate traficului pentru care este destinat, iar marimea trebuie adaptata in functie de spatial diponibil si de scopul urmarit in amenajare. In ceea ce priveste culorile, utilizarea covoarelor in nuante deschise este recomandata pentru incaperile mici, ajutand la crearea impresiei de mai mult spatiu. Acestea au insa inconvenientul ca se observa foarte usor cand sunt murdare, lucru care face sa nu fie indicate pentru locuri cu trafic intens. Covoarele mai inchise la culoare sunt mult mai convenabile din acest punct de vedere.

Ca si in cazul culorilor, modelele de pe covoare contribuie la conturarea imaginii de ansamblu a incaperii. Modelele ample dau impresia de micsorare a spatiului, fiind potrivite pentru camere de dimensiuni mari, iar pentru camere mici se recomanda modele discrete.

Avand in vedere criteriile enumerate, este important si locul pentru care alegem covorul. Pentru bucatarie este necesar un covor rezistent, absorbant si usor de curatat. In baie sunt perfecte covorasele de mici dimensiuni, foarte absorbante, dar care se usuca repede. Pe holuri sunt potrivite covoarele mai inchise la culoare, iar cele antiderapante sunt chiar ideale. In fata usii de la intrare poate fi pus un covoras cu un desen haios sau cu o forma interesanta, pentru a-i binedispune pe cei ce intra. Pe o terasa sau in zone expuse intemperiilor, cel mai indicat tip de covor este cel material antiderapant si rezistent la umezeala. Pentru camere precum dormitoarele si sufrageria, covorul poate cat mai original, insa trebuie sa se potriveasca in restul contextului, in functie de decorul dorit.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu