Lifestyle Sarbatori si traditii

Sarbatoarea Rusaliilor

Sarbatoarea RusaliilorSarbatorita pe 24 Iunie, Sarbatoarea Rusaliilor are o mare importanta pentru crestini. Este sarbatorita atat de crestinii ortodocsi cat si de cei catolici, insa pe data de 19 Mai.
Cunoscuta si ca Pogorarea Sfantului Duh, este praznuita la 50 de zile dupa Pasti, dupa Invierea lui Iisus din Nazaret si la 10 zile dupa Inaltare.

Este totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de oameni, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Pe vremea bunicilor nostri, o multime de obiceiuri se puneau in practica in saptamana Rusaliilor: jocul Calusarilor, impodobirea locuintelor si anexelor gospodaresti cu ramuri de tei, plop, stejar sau se sfinteau ramurile de soc, tei si se lasau in jurul casei pentru a fi protejati de spiritele rele.
Se mai obisnuia impletirea cununitelor din spice de grau si flori de camp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea casatoriilor, culegerea plantelor de leac sau pocnitul din frunzele de tei sau salcam pentru alungarea spiritelor rele.
In biserici se aduc frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvanteaza si se impart credinciosilor.