Cariera Lifestyle

Reguli de comunicare prin apel la limbajul trupului la un interviu profesional

Reguli de comunicare prin apel la limbajul trupului la un interviu profesionalLimbajul trupului si discursul folosit in cadrul prezentarii de la interviul profesional trebuie sa lucreze intotdeauna in tandem pentru a aduce rezultatele dorite de aplicant, nu de putine ori existand si situatii in care o prezentare verbala de mare efect ajunge sa fie compromisa de gesturi si miscari necontrolate, care vor transmite involuntar indicii bine de trecut sub tacere catre un angajator care cunoaste bine limbajul trupului.
 
Prima impresie se spune ca ar conta foarte mult, iar acest lucru este foarte adevarat inclusiv la un interviu profesional, acum fiind de maxima importanta sa se poata afisa o prezenta cat mai naturala, care sa completeze fericit vestimentatia si toate celelalte marci ale profesionistului veritabil. Asemenea detalii reprezinta din pacate, un procent mare in evaluarea de ansamblu a unui aplicant si merita de aceea toata atentia pentru reusita deplina la interviu.
 
Pentru exercitarea unui control bun asupra limbajului trupului pe toata durata interviului profesional, ni se recomanda sa evitam toate gesturile si atitudinile care pot trada lipsa de interes si de concentrare (scarpinat, privit in tavan etc.), gesturile care arata o maxima relaxare (picior peste picior, bratele incrucisate in fata pieptului) sau, dimpotriva, gesturile care tradeaza nervozitatea (leganarea piciorului, tremuratul din cap, vocea sacadata etc.).
 
Pentru a rezona mai bine cu persoana care ne ia interviul, va fi necesar sa se salute normal si politicos din start, strangandu-se ferm si manile, dar numai daca intervievatorul initiaza aceasta formula de salut, iar apoi sa se adopte o pozitie cat mai dreapta in scaunul oferit, cu bustul orientar perpendicular catre cel din fata noastra si chiar usor inclinat catre inainte.
 
Schimbarile de pozitie ale intervievatorului ar trebui oglindite, dar nu foarte vizibil, fiind totusi necesar sa ne aliniem constant pozitia la aceea a lui si sa pastram mereu o expresie vie si interesata, in acest mod reusind sa ne controlam eficient si gesturile exagerate sau posturile neadecvate. Spatiul personal al persoanei care ia interviul trebuie de asemenea respectat cu strictete, trebuind sa se pastreze constant o distanta civilizata fata de acesta.
 
Chiar si atunci cand vestimentatia si limbajul trupului sunt corecte si intru totul profesionale, mai raman detalii de care e bine sa ne ocupam cu atentie la timpul lor, din acest punct de vedere fiind de asemenea recomandat sa se evite deodorantele sau parfumurile prea dulci, prea puternice sau cu efect alergen, sa se evite culorile vii, indiferent unde vor fi afisate si de asemenea sa se evite orice subtilitate gestica sau vestimentara cu tenta sexuala pentru a nu se compromite nici asa sansele la interviu.
 
Finalul interviului nu trebuie grabit nici prin limbaj si nici printr-o atitudine gresita, cazand complet in grija celui care ia interviul ca acest final sa survina exact la momentul ales de acesta ca oportun. Si acum totul trebuie sa decurga la superlativ, fiind indicat sa nu apara relaxarea decat dupa parasirea definitiva a locului unde s-a tinut interviul.
 
In ce priveste limbajul trupului adoptat in situatiile profesionale, experienta si practica indelungata vor reusi cu timpul sa permita integrarea unor atitudini net in favoarea aplicantului, fiind de aceea foarte util sa se simuleze cat mai des asemenea intalniri profesionale, astfel putandu-se preveni cu brio greselile de pe durata interviului propriu-zis.
 
Aparent lipsit de mare importanta, limbajul trupului si unele atitudini necontrolate pot face o foarte proasta impresie celui care organizeaza un interviu si, ce e mai rau, asemenea scapari nici macar nu pot fi constientizate de catre aplicant daca acesta nu va acorda o atentie speciala pregatirii temeinice pentru o prezentare de mare succes. 
 
Este, deloc intamplator, recomandat tuturor aplicantilor sa isi rezerve suficient timp si pentru ajustarea limbajului trupului la situatiile de comunicare profesionala, asa ei marindu-si considerabil sansele de reusita pentru obtinerea locului de munca dorit.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu